Inclusie is taak voor hele kabinet

De Tweede Kamer dient bij het debat over de begroting Binnenlandse Zaken een motie in die het kabinet oproept om er samen met gemeenten voor te zorgen dat overal dezelfde normen worden gehanteerd om te voldoen aan het VN-Verdrag Handicap. De minister van Binnenlandse Zaken, die over gemeenten én over mensenrechten gaat, reageert niet inhoudelijk op dit voorstel, maar verwijst het door naar haar collega's van VWS. Dit is wat er steeds gebeurt. Inclusie moet een prioriteit voor het hele kabinet zijn! En de Tweede Kamer moet dat afdwingen.

Stijn Verbruggen
Stijn Verbruggen. Foto: Norbert Waalboer

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft er deze zomer tevergeefs voor gepleit om het onderwerp gehandicaptenzorg / inclusie bij de begrotingsbehandelingen integraal en in een apart wetgevingsoverleg te bespreken, met bewindspersonen van de verschillende betrokken ministeries er bij. Omdat onderwerpen die voor mensen met een beperking belangrijk zijn anders te vaak tussen wal en schip belanden of door bewindspersonen oneindig naar elkaar door worden verwezen.

Motie

Bij het debat over de begroting Binnenlandse Zaken werd gisteren een motie over het VN-Verdrag Handicap ingediend. De motie gaat er over dat er nu te grote verschillen zijn tussen gemeenten in de mate waarin zij voldoen aan het VN-verdrag Handicap en dat vrijwel overal nog forse stappen gezet moeten worden. De motie vraagt om een gezamenlijk programma met gemeenten en het invoeren van normen en richtlijnen die voor alle gemeenten gelden. Geen gekke vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken, aangezien die over de relatie met gemeenten gaat én over mensenrechten.

Ontraden

Het zou goed zijn als meerdere bewindspersonen zich verantwoordelijk voelen voor de naleving van het VN-verdrag Handicap en niet steeds alleen naar VWS verwijzen. Toch deed minister Uitermark van Binnenlandse Zaken gisteren precies dat: "De motie-Ceder c.s. op stuk nr. 42 zal ik ontraden, en dat doe ik omdat die thuishoort bij de begrotingsbehandeling van VWS."

Stevig signaal

Dit is heel teleurstellend. Ik hoop dat de motie toch gewoon wordt aangenomen en anders bij het debat over de begroting VWS opnieuw wordt ingediend. Maar de Tweede Kamer zou ook een stevig signaal aan het kabinet moeten geven dat veel meer (en wellicht bijna alle) bewindspersonen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om een inclusieve samenleving te bereiken.....

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Stijn Verbruggen
Telefoonnummer
06-15862082
Stijn Verbruggen

Deze pagina is een onderdeel van