Kamerleden dragen op Prinsjesdag hoedje uit gehandicaptenzorg

VGN biedt Tweede Kamerleden de mogelijkheid om op Prinsjesdag een hoedje te dragen dat is gemaakt door mensen met een beperking. Op deze manier agendeert de brancheorganisatie het gebrek aan aandacht voor deze doelgroep in het politieke debat en in de maatschappij. Agnes Joseph (NSC), Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) en Sarah Dobbe (SP) maken gebruik van dit aanbod. De Gelderlander schreef over het hoedje voor Sarah Dobbe, dat gemaakt wordt bij Siza.

Foto van de Gelderlander krant. Koptekst is Uit protest hoedje dat door gehandicapten is gemaakt. Foto van Sarah dobben met dame
Pagina uit dagblad De Gelderlander. Fotografie door Milan Schellingerhout

Zorgen over gehandicaptenzorg

Met een opvallend rood hoedje vraagt Kamerlid Sarah Dobbe op Prinsjesdag aandacht voor de bezuinigingen op de gehandicaptenzorg. Dat schrijft dagblad De Gelderlander over deze bijzondere samenwerking. Het hoedje wordt gemaakt door mensen met een beperking.

Tot voor kort was Dobbe raadslid voor de SP in Arnhem, nu zit ze voor die partij in de Tweede Kamer. In het artikel is te lezen dat Dobbe zich zorgen maakt over de zorg voor mensen met een handicap. Dobbe: 'De gehandicaptenzorg gaat wéér klappen krijgen. Voor de zorg in zijn geheel staan de komende jaren nog eens miljarden aan bezuinigingen op de rol. Die zijn door het vorige kabinet al ingeboekt. Nu komen daar nog eens extra bezuinigingen bij.'

Symbolische hoedjes

De hoedjes van politici trekken op Prinsjesdag altijd veel aandacht. Het rode hoedje van Dobbe moet extra aandacht trekken en staat zo symbool voor de aandacht die de gehandicaptenzorg verdient. Het is ontworpen door Ratna Ho van de Arnhemse ontwerpstudio Fraenck en wordt gemaakt door Melissa Edwards en Sandra Kersten, cliënten van de dagbesteding van zorgaanbieder Siza.  
 
Het hoedje van Agnes Joseph wordt gemaakt bij Sherpa. Lisa Westerveld zit dit jaar in de Kamerdelegatie die de koning ontvangt bij de Troonrede en het protocol schrijft voor dat de leden van deze delegatie geen hoedje dragen. Westerveld zal daarom een haarstukje dragen, dat is gemaakt bij zorgorganisatie Driestroom.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Stijn Verbruggen
Telefoonnummer
06-15862082
Stijn Verbruggen