De seizoenen: druiven plukken bij het Nederlands Wijnbouwcentrum
In deze aflevering van de rubriek De Seizoenen die in het vierde nummer van het tijdschrift Markant verscheen, staat het Nederlands Wijnbouwcentrum centraal. Het is eind september en begin oktober moeten alle druiven geplukt zijn. Dus zoekt Robbert van Elferen (39) in de wijngaard van Colonjes in Groesbeek naarstig naar de laatste trosjes druiven.

De wijngaard van Colonjes is de grootste biologische wijngaard van Nederland. Medewerkers van het Nederlands Wijnbouwcentrum oogsten er de druiven en verwerken deze tot kwaliteitswijnen. Robbert is al een poosje assistent medewerker.
Het Nederlands Wijnbouwcentrum, Stichting Op de Toekomst en Wijnhoeve de Colonjes vormen één organisatie waar sociale en ecologische duurzaamheid centraal staan. Een grote en diverse groep mensen werkt samen aan een betekenisvolle daginvulling en hun persoonlijke ontwikkeldoelen.
‘Het werk is erg afwisselend’, vertelt Robbert, die niet aangeboren hersenletsel heeft. Hij somt op: bestellingen klaarmaken, etiketteren, wijnflessen afvullen, op het land werken, voorbereidingen voor wijnfeesten... 'Ik werk hier twee dagen per week met veel plezier.’ Naast de afwisseling in het werk vindt hij het contact met collega’s leuk. ‘De rest van de week ben ik webdesigner en ik woon zelfstandig. Kortom: ik ben een gelukkig mens!'
Dit artikel komt uit de vierde editie van 2024 van Markant, het tijdschrift van de VGN.