Centrale vindplaats voor duurzame zorg gelanceerd
De vernieuwde website van de Green Deal Duurzame Zorg is deze week gelanceerd. Deze website dient als de centrale vindplaats over alles rondom duurzaamheid in de zorg. Van inspirerende voorbeelden tot praktische tools: deze vindplaats is het startpunt voor iedereen die wil bijdragen aan het verduurzamen van de zorgsector. Er is ook informatie specifiek over de gehandicaptenzorg te vinden.

Wat biedt de centrale vindplaats?
Ingedeeld naar de vijf pijlers van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ) biedt de website veel verwijzingen naar plekken met relevante informatie: Van initiatieven om het aantal disposables terug te dringen, adviezen voor passend medicijngebruik, tot duurzaam vastgoedbeheer. Met handige tools die behulpzaam kunnen zijn en onderzoek en kennisbronnen die je verder helpen.
Voor wie is de centrale vindplaats bedoeld?
De centrale vindplaats richt zich op een brede doelgroep binnen de zorg, waaronder:
- Professionals in de zorg in de eerste en tweede lijn
- Duurzaamheidscoördinatoren, adviseurs en beleidsmakers
- Studenten en onderzoekers
Samen versnellen
Er is nog veel te doen, maar er gebeurt ook al heel veel. Om daarin samen nog weer te versnellen is het belangrijk van elkaar te kunnen leren, te weten waar initiatieven zijn ontplooit en tools en kennis worden ontwikkeld. Iedereen die actief is met verduurzamen van de zorg, in grote én kleine stappen, nodigen we uit deze vindplaats verder te verrijken. Mail daarom jouw bijdrage mét link waar we naar kunnen verwijzen naar: info@greendealduurzamezorg.nl
Over de Green Deal Duurzame Zorg 3.0
De GDDZ 3.0 is een initiatief dat gericht is op het verduurzamen van de zorgsector in Nederland. Samen met zorgorganisaties, overheden en kennisinstellingen wordt er gewerkt aan een toekomstbestendige zorgsector.
Duurzaamheid in de gehandicaptenzorg
Eind 2022 heeft de VGN de GDDZ 3.0 ondertekend. Veel organisaties in de gehandicaptenzorg zijn al langer actief aan het verduurzamen. Naast de investeringen in bijvoorbeeld vastgoed, onderscheidt de gehandicaptenzorg zich op het gebied van ‘de zachte kant’ van duurzaamheid. Denk aan het zorgen voor een groene leefomgeving voor bewoners, de aandacht voor duurzame inzetbaarheid en werkplezier voor zorgprofessionals en een betere gezondheid voor cliënten door een focus op gezonde voeding en voldoende beweging. Steeds vaker nemen mensen met een beperking en professionals in de gehandicaptenzorg ook deel aan duurzame acties, zoals afval scheiden of zwerfafval opruimen in de omgeving. De positieve sociale impact die deze beweging veroorzaakt, betekent een vergrote maatschappelijke waarde van de gehandicaptenzorg. Dat heeft een gunstig effect op mensen binnen de sector en ook op de gemeenschap buiten zorgorganisaties.
De gehandicaptenzorg streeft ernaar deze duurzaamheidsbeweging verder te versterken en de positieve impact ervan te maximaliseren. Binnen de sector zijn diverse groene organisaties en allianties actief die zich inzetten voor concrete vooruitgang. Nu is het moment om door te pakken: we willen versnellen en grote stappen zetten in de verduurzaming van deze branche.
Hoe de gehandicaptenzorg werkt aan de GDDZ, is te lezen in het Uitvoeringsplan Samen werken aan duurzame gehandicaptenzorg.