Werkprocesafspraken Lab2Zorg en Contra-indicaties en overgevoeligheden gepubliceerd
Het programma Medicatieoverdracht werkt aan de implementatie van drie informatiestandaarden: Medicatieproces 9, Lab2Zorg (onderdeel van de informatiestandaard Uitwisseling laboratoriumgegevens) en Contra-indicaties en overgevoeligheden. De informatiestandaarden worden ingebouwd in de software die zorgverleners gebruiken. De werkprocesafspraken van Lab2Zorg en Contra-indicaties en overgevoeligheden zijn nu goedgekeurd door alle sectoren en softwareleveranciers en gepubliceerd.
Inhoud werkprocesafspraken
Werkprocesafspraken gaan vooral over verantwoordelijkheden binnen de keten en het zorgproces. Sommige werkproces afspraken hebben technische ondersteuning van het zorginformatiesysteem nodig en moeten dus door softwareleveranciers worden ingebouwd. Andere gaan over de organisatie van het werk en moeten door de zorgverleners zelf in de praktijk worden gebracht.
Afspraken Lab2Zorg
Een belangrijke werkprocesafspraak bij Lab2Zorg is dat het lab de bron is van de gegevens en niet de aanvrager van het onderzoek. Het laboratorium heeft immers de meest volledige data over het onderzoek. Verder zijn afspraken gemaakt over wie verantwoordelijk is voor de medicatiebewaking bij nieuwe laboratoriumresultaten.
Afspraken Contra-indicaties
Meer informatie
Het doel van het landelijke programma Medicatieoverdracht is het verbeteren van de uitwisseling van elektronische medicatiegegevens in de zorg, zodat er een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Hierdoor kunnen vermijdbare medicatiefouten worden voorkomen. De VGN neemt namens de sector gehandicaptenzorg deel aan het landelijk Programma Medicatieoverdracht.