Veelgehoorde vragen rookvrij: 'Welke belangen en perspectieven spelen er eigenlijk bij rookvrij zorg?'

Op 31 mei (wereld-niet-roken-dag) lanceerden we samen met ActiZ de eerste tekening in de reeks 'veelgehoorde vragen bij de rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg'. We delen nu de tweede tekening met de veelgehoorde vraag 'welke belangen en perspectieven spelen er eigenlijk bij rookvrije zorg?'. We hopen dat de tekening helpt om laagdrempelig het gesprek te starten over de beweging naar rookvrije zorg. Waar durf jij (en je organisatie) voor te staan?

nog invullen

Veelgehoorde vraag: Welke belangen en perspectieven spelen bij rookvrije zorg?

De medewerkers hebben behoefte aan (en recht op) een gezonde en veilige werkomgeving en dat betekent ook schone lucht tijdens het verlenen van de zorg. De cliënt heeft het recht om eigen keuzes te maken en te beslissen over zijn/haar (on)gezonde gedrag. Hoe ga je om met deze belangen?

Achtergrond informatie bij deze vraag

 ActiZ en de VGN hebben de intentieverklaring rookvrij zorg getekend en geven het goede voorbeeld door in 2030 rookvrij te willen zijn. In samenspraak met leden hebben zij in hun visie gesteld dat ‘Iedereen recht heeft op schone lucht en medewerkers en cliënten dus moeten kunnen werken en leven in een rookvrije (woon)omgeving’. Iedereen mag zelf bepalen of ze (blijven) roken. Zorgorganisaties ondersteunen wel bij het stoppen met roken als dat gewenst is en creëren (via organisatiebeleid) een gezonde omgeving voor iedereen. Wanneer organisaties aan de slag gaan met rookvrije zorg spelen meerdere belangen die gehoord en vanuit diverse perspectieven afgewogen moeten/kunnen worden.

Cliënten hebben, net als iedereen, het huisrecht om de persoonlijke levenssfeer naar eigen inzicht in te richten. Als zij dat willen, mogen cliënten in de meeste gevallen roken in hun (privé) woning. Maar wat als hier ook zorg/begeleiding wordt verleend door een zorgprofessional die ook recht heeft op een rookvrije werkplek, net als iedereen. Hoe gaan we hiermee om? 
Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. Je kunt dit vraagstuk vanuit juridisch perspectief bekijken of vanuit ethisch perspectief; maar bekijk het eens vanuit de visie van je organisatie: waar wil je voor staan? Waar durf jij (en je organisatie) voor te staan?

Tiendelige tekeningen reeks Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg 

Dit is de tweede tekening in de serie Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg, ontwikkeld door VGN en ActiZ in samenwerking met WilgaerdenLeekerweidegroep, Ipse de Bruggen en Atlant. De eerste tekening bekijk je via dit nieuwsartikel op onze website. Een derde tekening volgt binnenkort. We hopen hiermee het gesprek te starten en organisaties te motiveren om stappen te zetten in rookvrije zorg. De tekening is vrij te downloaden zodat je deze kan gebruiken om het gesprek te starten of vervolgen. 

Meer over rookvrije zorg weten?

Wil je meer weten of lezen wat de VGN doet rondom rookvrije zorg? Lees meer in dit achtergrondartikel of stel je vraag aan Suzanne Mol of Tjerk Jonker (aanjagers rookvrij).

Download de veelgehoorde vraag rookvrij (2/10): 'Welke belangen en perspectieven spelen bij rookvrij zorg?'

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van