Van Rijn op bezoek in de wereld van mensen met doofblindheid
Laten weten dat je er bent, doe je met je handen. 'Praten' gaat via vierhandengebaren. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS nam een kijkje in de bijzondere wereld van cliënten met doofblindheid tijdens zijn werkbezoek aan Kentalis in Sint-Michielsgestel op 11 juli jl.
Na een welkom door Henk Bakker, bestuurder Kentalis, en een korte uitleg over Kentalis maakt de staatssecretaris kennis met de doofblinde Erika. Zij vertelt, ondersteund door haar tolk/begeleidster, haar verhaal over leven met doofblindheid. Door haar ziekte heeft ze veel ondersteuning nodig. Zwemmen, vertelt ze, doet ze met een begeleider. Anders zwemt ze diagonaal baantjes door het zwembad. Toch heeft Erika maar een paar uur per week begeleiding nodig. Dat komt doordat ze omringd is door zorgzame vrienden en familie en doordat ze bij Kentalis geleerd heeft om zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven ondanks haar beperking. Met gemiddeld maar vier uur begeleiding per week lukt het extramurale, doofblinde cliënten zoals Erika zelfstandig te blijven.
Daarna horen we het verhaal van Dragana, een cliënte met doofblindheid die bij Kentalis woont. Naast doofblindheid heeft ze meerdere bijkomende beperkingen. Aanvankelijk was Dragana vaak angstig omdat ze de wereld om haar heen niet begreep. De afgelopen jaren leerden zij en haar omgeving, via speciale communicatietechnieken op maat, om elkaar te begrijpen en goed te communiceren. Kentalis is wereldwijd een van de koplopers in deze specialistische communicatie met doofblinde mensen. De communicatieaanpak is evidence-based en wordt middels onderzoek voortdurend doorontwikkeld. Inmiddels communiceert Dragana via verwijzers. Als ze bijvoorbeeld een slab in handen krijgt, weet ze dat het tijd is om te eten. Nu is ze al een een hele tijd veel rustiger en is haar welbevinden een heel stuk verbeterd.
In Nederland woont een zeer beperkt aantal mensen met doofblindheid. Henk Bakker geeft de staatssecretaris mee dat, wanneer diverse functies naar gemeenten worden overgeheveld, het belangrijk is dat de specifieke zorg en begeleiding voor deze mensen gewaarborgd blijft, zodat zij zoveel mogelijk kunnen blijven participeren in de samenleving en een menswaardig bestaan kunnen leiden.
De staatssecretaris kijkt positief terug op het werkbezoek bij Kentalis: 'Dit was een goed en indringend werkbezoek. Ik ben erg onder de indruk van de kennis, kunde en het geduld van de medewerkers van Kentalis. En wat boeken ze daar fantastische resultaten mee!'