Theo van Uum: ‘Gehandicaptenzorg heeft geen IZA nodig, maar een akkoord dat de zorg overstijgt’
De gehandicaptensector heeft vooral behoefte aan een integraal samenlevingsakkoord en hoeft niet zozeer aan te sluiten bij het Integraal Zorgakkoord. Ook valt het de sector tegen dat het nieuwe kabinet zo weinig aan aandacht heeft voor de gehandicaptenzorg. Dit vertelt VGN-directeur Theo van Uum in een interview voor Zorgvisie.
Teleurstellend weinig aandacht voor de gehandicaptenzorg
In het Zorgvisie-artikel zegt Van Uum dat het teleurstellend is hoe weinig aandacht er is geweest voor de gehandicaptenzorg vanuit het nieuwe kabinet. Zo werd de sector in het hoofdlijnenakkoord simpelweg niet genoemd en in het regeerprogramma kwam de gehandicaptenzorg één keer voor. Maar een handvol keren ging het over mensen met een beperking.
‘De sector krijgt niet de aandacht die het verdient. Niet als je kijkt naar de omvang, want het is toch de derde zorgsector van Nederland, maar ook niet als je kijkt naar het belang en de impact die de sector heeft op de levens van heel veel mensen.’
Aansluiting bij het Integraal Zorgakkoord niet nodig
Aansluiting bij het IZA is niet zozeer nodig, zegt Van Uum in het interview: 'Aan de ene kant kun je zeggen dat het jammer is dat je er niet bij zit. Aan de andere kant is het toch ook wel een heel bureaucratisch geheel.' Aan tafels die raken aan de gehandicaptenzorg, zoals rond medisch-generalistische zorg of administratieve lasten, praat de sector bovendien wel mee.
Samenlevingsakkoord
Van Uum ziet veel meer in een integraal samenlevingsakkoord, waarbij juist ook partijen nodig zijn van búiten de zorg. Omdat de samenleving complexer wordt, kunnen steeds meer mensen die voorheen nog net aansluiting konden vinden, dat nu niet meer. Het is daarom de visie van de VGN dat Nederland zich ontwikkelt tot een samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen en een betekenisvol leven kunnen leiden. Van Uum zegt hierover in het Zorgvisie-artikel: 'Hiervoor hebben we een breder akkoord nodig dat veel verder gaat dan de zorgsector zelf. Anders houden we ons gevangen in de bestaande structuur. We hebben onszelf te veel opgesloten als sector. Begrijp mij goed, ik zou met geen enkel land willen ruilen, maar tegelijkertijd is het wel een soort van parallelle samenleving geworden die we hebben gecreëerd. We hebben heel veel dingen geprofessionaliseerd die vroeger in de maatschappij werden opgelost.'
Op 3 december is in de Tweede Kamer een debat ingepland over het VN-rapport inzake het VN-verdrag Handicap, dat hier sterk mee samenhangt. Van Uum kijkt erg uit naar de reactie van het kabinet op dit rapport.