Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Start campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’: voer het gesprek binnen de organisatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Deze week is de campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’ gestart, waarin de overheid organisaties oproept het gesprek te voeren over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de organisatie. Onderdeel van de campagne zijn ook handvatten voor werknemers: een handreiking, een webinar, de koerskaart en een podcast. Deze zijn te downloaden via www.metelkaartrekkenwedegrens.nl.
Handreiking
Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer heeft een nieuwe editie van de handreiking cultuurverandering op de werkvloer ontwikkeld. De handreiking is expliciet gericht op de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en maakt inzichtelijk wat er integraal nodig is om het proces van cultuurverandering in gang te zetten en in te bedden.
Webinar
In een webinar geeft Mariëtte Hamer samen met experts in een uur tijd tools en tips voor hoe je het gesprek over grensoverschrijdend gedrag kunt voeren met je team. En welke afspraken je met elkaar kunt maken om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen.
Om teams daarmee op weg te helpen is de Koerskaart en bijsluiter ontwikkeld. Die helpt als gespreksleidraad bij het voeren van een veilig en constructief gesprek binnen een team. In de bijsluiter staat wat er nodig is om dit gesprek op een voor iedereen veilige manier te kunnen voeren.
Podcast
Ook is er de podcast 'Alles op tafel', waarin Mariëtte Hamer samen met Sahil Amar Aïssa met verschillende gasten praat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de aflevering die vanaf donderdag 21 maart te beluisteren is, gaat Mariëtte Hamer samen met journalist Jeroen Smit in gesprek met een aantal CEO’s. Ze bespreken hun verantwoordelijkheid voor het in gang zetten van een cultuurverandering en het voeren van het gesprek op hun eigen werkvloer.
In deze toolkit vind je alle campagne- en gespreksmaterialen die je kunt gebruiken om het gesprek te voeren.
Cao gehandicaptenzorg
Eind 2023 is inde cao gehandicaptenzorg een protocol grensoverschrijdend gedrag toegevoegd. Hiermee is door de Cao-partijen een duidelijk statement gemaakt: grensoverschrijdend gedrag is in de gehandicaptenzorg onacceptabel en wordt niet getolereerd. Het protocol draagt bij aan actief organisatiebeleid gericht op bewustwording, preventie en welke afspraken er gelden op het moment dat er toch een incident plaatsvindt.