Samenwerking voor overstap van dagbesteding naar werk

Samenwerking en vloeiende overgangen tussen verschillende domeinen zijn cruciaal voor een succesvolle doorstroom van dagbesteding naar passend werk. Dit vraagt om samenwerking tussen zorgorganisaties, gemeenten, sociaal ontwikkel bedrijven en bedrijven. Deze samenwerking ontstaat als de professionals uit de verschillende organisaties elkaars taal begrijpen en begrip hebben voor elkaars dilemma’s, verwachtingen en denkkaders. Een goed voorbeeld hiervan is de constructieve samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam en Cordaan, evenals het Rijk van Nijmegen en Pluryn. Hier hebben professionals elkaar gevonden, spreken ze elkaars taal, begrijpen ze elkaar en hebben ze begrip voor elkaars uitdagingen.

Stappen in domein overstijgende samenwerking
Stappen in domein overstijgende samenwerking

Begrip Brengt Beweging

Elke domein heeft een eigen uitvoeringsorganisatie met een andere kernopdracht, taal en uitvoeringscultuur. Zo staat in de gehandicaptenzorg de ondersteuningsvraag van de cliënt centraal, terwijl vanuit de Participatiewet de snelste weg naar werk en het rechtmatig verstrekken van een uitkering voorop staan. Wanneer er begrip ontstaat voor elkaars positie, kunnen oude beelden over en weer worden opgelost. 

Dit legt de basis voor een constructieve samenwerking met een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk mensen met een beperking begeleiden naar passend werk. Soms vraagt dit alleen net een wat andere aanpak, met andere expertises en misschien ook net andere regels. Dit gaat vaak niet vanzelf.  Je moet de juiste mensen kennen, elkaar goed begrijpen en duidelijke afspraken maken. Dus hoe en waar begin je?

Bruggen naar werk 

Het inspiratiedocument “Bruggen naar werk’ die AEF heeft ontwikkeld, biedt handvatten om in zes stappen met elkaar constructief in gesprek te gaan over domein overstijgende samenwerking in de regio. Naast voorbeelden en achtergrondinformatie, vind je hier checklists, mogelijke gespreksvragen en ander tips.

Laat je inspireren en gebruik dit document om de gewenste samenwerking te realiseren of drempels weg te nemen in de dialoog met je regionale gesprekspartners. 

Over Simpel Switchen

Het inspiratiedocument Bruggen naar werk is ontwikkeld vanuit het programma Simpel Switchen. Veel mensen die vanuit een uitkering willen gaan werken durven die stap niet te zetten. Zij hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg nodig. Het programma Simpel Switchen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen en het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt.

Dit doen we in de uitvoering én in wet- en regelgeving. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen op de plek die op dát moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk of dagbesteding is. Met of zonder (gedeeltelijke) uitkering. Het programma Simpel Switchen is een initiatief van de ministeries SZW en VWS.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Aart Bertijn
Telefoonnummer
Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van