Tools voor de overstap naar werk
Steeds meer mensen met een beperking krijgen de kans om binnen de dagbesteding een praktijkleertraject te volgen. Of zich op een andere wijze zo goed ontwikkelen dat het mogelijk wordt om te gaan zoeken naar een werkplek in de maatschappij. Dit kan gaan om vrijwilligerswerk, maar ook om een betaalde baan. Maar in de praktijk is het soms ingewikkeld om de overstap te maken van dagbesteding naar, bijvoorbeeld een beschutte werkplek. Vaak gaat het om een parttimebaan. Dit roept vragen op wat dit betekent voor de uitkering en toeslagen van de aspirant werknemer. Vanuit het programma Simpel Switchen is in de afgelopen jaren een Toolkit ontwikkeld om deze overstap makkelijke te maken.
Toolkit Simpel Switchen
De Toolkit Simple Switchen is gemaakt voor gemeenten en (zorg)organisaties om een aantal drempel op de weg van dagbesteding naar werk lager te maken. Zo is de Klantreis dagbesteding naar werk bedoeld om meer inzicht en tips hoe dit proces eruit kan zien. En kan met de REKENNTOOL “uitkering naar werk” van het Nibud een vooraf een goede inschatting worden gemaakt hoe de financiële situatie er uit gaat zien. Deze tolkt bestaat op dit moment uit de volgende producten
Handreiking dagbesteding naar beschut werk
Veel mensen die de stap van dagbesteding naar (beschut) werk of omgekeerd willen zetten, worden daarin belemmerd. Hierdoor kunnen zij niet altijd meedoen op de plek die op dat moment het beste bij hen past. In de handreiking dagbesteding naar beschut werk vertellen de gemeenten Almere, Amsterdam en Oss en de regio Rijk van Nijmegen hoe zij ervoor zorgen dat inwoners deze overstap op een goede manier kunnen maken. Lees meer over de succesfactoren en de samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders.
Klantreis dagbesteding naar werk
Hoe kun je het als aanbieder van dagbesteding, gemeente of werkgever mensen makkelijker maken om te switchen tussen dagbesteding en werk? In de klantreis dagbesteding naar werk staat de beleving van de ‘klant’ centraal. Voor de klantreis zijn werknemers die de overstap hebben gemaakt, werkgevers en consulenten bevraagd. Bekijk de bevindingen en de ingrediënten voor een succesvol traject.
Toolkit parttime werk
In Nederland starten jaarlijks tienduizenden mensen met parttime werken naast hun uitkering. Zij ervaren vaak onrust over hun nieuwe – onzekere – financiële situatie. Voor gemeenten is het verrekenen van parttime inkomsten naast een uitkering vaak bewerkelijk en tijdrovend. De Toolkit Parttime Werk biedt manieren om samen met de inwoner de overgang van uitkering naar parttime werk te versoepelen. In de toolkit staan makkelijk toepasbare tips en interventies die meer tijd vergen.
Uitkering naar werk berekenaar
Veel mensen ervaren inkomensonderzekerheid als een drempel om de stap van uitkering naar (meer) werk te zetten. Deze rekentool van het Nibud geeft mensen met een uitkering inzicht in wat de gevolgen voor hun inkomen zijn als zij vanuit een uitkering (meer) gaan werken. De Uitkering naar Werk berekenaar geeft dit inzicht, en houdt niet alleen rekening met de gevolgen voor de uitkering, maar ook voor andere inkomsten zoals toeslagen.
Serious game: één uur in de bijstand
Hoe voelt het om in de bijstand te zitten? En hoe zou die ervaring jouw beslissingen over deze doelgroep beïnvloeden? Met de serious game van Simpel Switchen kruipen politici, beleidsmedewerkers en -adviseurs, managers en professionals in de huid van het echtpaar Leon en Tirsa, dat door omstandigheden in de bijstand terechtkomt.
Deelnemers ervaren hoe het is om vanuit die situaties keuzes te moeten maken (en hoe beperkt die keuzeruimte soms is) en moeten het huishoudboekje van het gezin sluitend zien te houden. Een unieke ervaring, waarbij je niet van buitenaf naar de doelgroep kijkt, maar waarbij je een uur lang zelf de doelgroep wórdt. Bekijk op welke manieren je de serious game: één uur in de bijstand kunt spelen.
Simpel Switchen
Veel mensen die vanuit een uitkering willen gaan werken durven die stap niet te zetten. Zij hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg nodig. Het Programma Simpel Switchen in de participatieketen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen en het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt. Dit doen we in de uitvoering én in wet- en regelgeving. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen op de plek die op dát moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk of dagbesteding is. Met of zonder (gedeeltelijke) uitkering.