Petri Embregts op jubileum Hanneke Kooiman: zelfbeschikking belangrijk voor mensen met beperking
Het is belangrijk dat zorgprofessionals de mensen die zij begeleiden goed kennen, ondersteunen in hun zelfbeschikking, en aandacht geven. Dat zei hoogleraar Petri Embregts gisteren tijdens een minisymposium ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van bestuurder Hanneke Kooiman bij ASVZ in Sliedrecht.
Hanneke Kooiman in Markant: burgerschap
ASVZ had Embregts gevraagd ‘door te redeneren’ op uitspraken die Hanneke Kooiman deed in het jubileumnummer van Markant, dat vorig jaar verscheen. Kooiman zei toen dat het in de gehandicaptenzorg uiteindelijk altijd om mensen gaat en dat het burgerschapsparadigma van Ad van Gennep een belangrijke mijlpaal is geweest.
Van grote woorden naar kleine stapjes
Volgens Embregts gaf het burgerschapsparadigma de gehandicaptenzorg sinds 1997 inderdaad richting. Ze wees erop dat de rol van de samenleving belangrijk is bij het realiseren ervan. ‘Inclusie, participatie en empowerment, zijn daarbij belangrijk, maar het zijn ook grote woorden’, zei ze. ‘Terwijl: the next thing will be a lot of small things – zoals op de gevel van de univesiteit in Gent staat.’
Begeleiders spelen een belangrijke rol in versterken autonomie
Volgens de zelfdeterminatietheorie zijn autonomie, verbondenheid en competentiebeleving voor ieder mens belangrijk, legde Embregts uit. Uit onderzoek blijkt dat dit nog sterker geldt voor mensen met een beperking. De sociale omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. En die sociale omgeving wordt voor mensen met een beperking voor een flink deel bepaald door hun begeleiders. Zij riep hen op de mensen die zij begeleiden niet te beperken, maar te stimuleren en te ondersteunen.
Kennis als tegenkracht
Embregts en Kooiman zijn beiden orthopedagoog en hebben allebei gestudeerd bij Gijs van Gemert, die ook aanwezig was. Hij wees erop dat Kooiman kennis altijd heeft beschouwd als een tegenkracht en dat het nodig was dat hij zich bezig hield met ‘de casus Kooiman’: ‘Tijdens haar stage was zij al zo eigenwijs om zich te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken en kwam zij in botsing met de mores van de instelling.’
Ontwikkelen en delen van kennis horen bij elkaar
Bestuursvoorzitter Wim Kos, die in december door Kooiman wordt opgevolgd, wees erop dat voor Hanneke Kooiman het ontwikkelen en delen van kennis bij elkaar horen. En dat zij het altijd belangrijk heeft gevonden anderen in de eerste plaats als mens te zien.
Informatie
Lees hier het artikel in Markant.
Foto Mirjam de Jong