Nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht

Vanaf 1 juli geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Meer informatie over de nieuwe wet zie je in onderstaande animatie.

In de nieuwe Wet seksuele misdrijven zijn meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar. Ook online. En straffen zijn verhoogd. Voor aanranding en verkrachting hoef je niet meer te bewijzen dat je gedwongen werd. Ook seksuele intimidatie (offline én online) en sexchatting zijn strafbaar. Verkrachting kan niet verjaren.

Waarom is de wet aangepast?

De huidige wetgeving sloot niet meer aan bij wat we als samenleving acceptabel vinden. Niemand is vóór seksuele misdrijven of intimidatie. Ook niet online. De nieuwe wet bevestigt daarmee de norm die al leeft in onze samenleving. We vonden het al niet oké. En vanaf nu is het ook strafbaar.

Voor wie toch iets naars heeft meegemaakt, geeft de wet meer houvast voor een melding en eventueel een aangifte bij de politie. Bewijs, zoals sporen op het lichaam, camerabeelden en tekstberichten blijven noodzakelijk. Ook kunnen slachtoffers terecht voor hulp bij het Centrum Seksueel Geweld en Slachtofferhulp Nederland.

Aanpassing ook belangrijk voor gehandicaptenzorg

Ook mensen met een verstandelijke beperking zijn regelmatig slachtoffer van seksueel geweld en overschrijdend gedrag. Zij lopen een verhoogd risico. Mede daarom is het voor gehandicaptenzorgorganisaties belangrijk om kennis te nemen van de veranderingen in de wet en waar nodig intern beleid te actualiseren. De aandachtspunten specifiek voor onze sector worden meegenomen in de actualisatie van de Handreiking Sturen op aanpak seksueel misbruik. Verwachte publicatie van deze handreiking is in het najaar 2024.

Meer informatie

Op metelkaartrekkenwedegrens.nl lees je meer over de wet, het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de campagne vanuit de overheid.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Jessica Hendriks
Telefoonnummer
06-57929713
Jessica Hendriks

Deze pagina is een onderdeel van