Whitepaper 'Seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld'
Wanneer noemen we ongewenst gedrag seksuele grensoverschrijding? Wat verstaan we onder seksuele kindermishandeling? Hoe vaak komt het voor en wanneer is het strafbaar? In het whitepaper 'Seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld' zetten kenniscentra Rutgers WPF en Movisie de zaken op een rij.
Er blijken veel vragen en misverstanden te bestaan over definities en cijfers. Duidelijkheid is belangrijk, omdat seksuele grensoverschrijding veel verschijningsvormen kent. Geslachtsgemeenschap tegen de wil komt voor bij 14 procent van de vrouwen en bijna 2 procent van de mannen. Een veel groter percentage, ruim de helft van de vrouwen en een derde van de mannen, heeft weleens meegemaakt dat iemand op seksueel gebied over de grens gaat.
Verschillende vormen
Seksuele grensoverschrijding kan variƫren van uit de hand gelopen experimenteergedrag van jongeren, of om seks met iemand die dronken is en niet kan aangeven of hij of zij wil. Maar ook om seks met een kind, of om seks waarbij iemand met fysiek geweld of bedreiging wordt gedwongen. Het ongewenste seksuele contact kan bestaan uit aanrakingen, seks via de webcam of verkrachting.
Mensen met een beperking
Mensen met een verstandelijke beperking maken vaker seksuele grensoverschrijding en verkrachting mee dan mensen zonder beperking. Vrouwen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking hebben vaker verkrachting meegemaakt dan mensen zonder beperking. Datzelfde geldt voor mannen met een lichamelijke beperking. Mensen met een beperking hebben dus een grotere kans op ernstige vormen van seksuele grensoverschrijding.