Nieuw instrument toegevoegd aan VGN Waaier 2025
Eind 2024 heeft de Commissie van Deskundigen de VGN Waaier voor cliëntervaringsinstrumenten beoordeeld en het VGN-bestuur geadviseerd over de samenstelling van de Waaier voor 2025. Het instrument "Goed Leven Gesprek" (LACCS) voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) wordt toegevoegd.
De Commissie van Deskundigen (verder: commissie) beoordeelt periodiek instrumenten uit de VGN Waaier voor cliëntervaringsinstrumenten. Daarnaast kunnen jaarlijks nieuwe instrumenten worden ingediend ter beoordeling voor opname in de Waaier. Dit najaar heeft de commissie de drie instrumenten uit categorie II (instrumenten met een ontwikkelopgave) en vier nieuwe indieningen beoordeeld. Van de overige elf instrumenten in categorie I heeft de commissie een beknopte update over de ontwikkelingen van de ontwikkelaars ontvangen. Het VGN-bestuur heeft de adviezen van de commissie over de samenstelling van de Waaier 2025 half december overgenomen. De ontwikkelaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de uitkomsten.
Conclusie beoordeling 2024
Deze beoordelingsronde leidt tot:
- 1 nieuwe toelating in de Waaier in categorie II – met ontwikkelopgave (Goed Leven Gesprek);
- 14 handhavingen in dezelfde categorie;
- 3 afwijzingen van nieuwe indieningen, vanwege uiteenlopende inhoudelijke argumentatie.
In onderstaande documenten vindt u:
- de uitkomsten van deze beoordelingsronde van de Commissie van Deskundigen per instrument
- het overzicht van toegelaten instrumenten in de VGN Waaier 2025
Links
Beoordelingscriteria en -systematiek
De commissie beoordeelt de instrumenten aan de hand van een achttal criteria en een negende criterium voor nieuw ingediende instrumenten.
Beoordelingscriteria van de Commissie van Deskundigen (conform besluit Bestuur VGN 16 mei 2019):
Voor nieuw ingediende instrumenten hanteert de commissie een negende criterium:
|
Naast bovengenoemde criteria, ziet de beoordelingssystematiek er als volgt uit:
(*= indien het een instrument betreft dat is opgenomen in de Waaier en nu de status 'niet toegelaten' krijgt, zit het instrument nog een jaar in de Waaier waardoor aanbieders de tijd hebben om een ander instrument te kiezen. De afgewezene kan bij de volgende toetsing opnieuw het instrument indienen, als zijnde een nieuwe aanmelding.) |
Overige adviezen
Naast het instemmen met de beoordelingen t.b.v. de Waaier 2025, heeft het VGN-bestuur ook twee andere adviezen van de commissie overgenomen. Dit betreft een aanpassing van de beoordelingscyclus voor instrumenten in categorie II en een evaluatie van de criteria van de Waaier.
Aanpassing beoordelingscyclus
Het bestuur heeft ermee ingestemd om de frequentie van de beoordelingscyclus voor instrumenten in categorie II aan te passen van een twee- naar een driejaarlijkse beoordeling. Dit advies van de commissie was mede gebaseerd op verzoeken van ontwikkelaars, die aangeven dat instrumenten met een ontwikkelopgave meer tijd nodig hebben om de benodigde stappen te zetten om door te groeien naar categorie I. Door deze verlenging krijgen ontwikkelaars meer ruimte om hun instrumenten verder te versterken en beter aan te sluiten bij de gestelde criteria en dit te beschrijven in de gevraagde rapportage. Daarmee geldt vanaf 2025 zowel voor instrumenten in categorie I als II een driejaarlijkse beoordelingscyclus, maar deze lopen niet synchroon.
Zie ook figuur 1 voor het voorstel van de commissie van de beoordelingscyclus.
Jaar | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
Instrumenten in categorie I | Beknopte update over het proces aan de hand van een beperkt aantal vragen | Rapportage en beoordeling voor Waaier (2026) | Beknopte update over het proces aan de hand van een beperkt aantal vragen Verdiepende, informele bijeenkomst (Tweedaagse) | Beknopte update over het proces aan de hand van een beperkt aantal vragen |
Instrumenten in categorie II | Rapportage en beoordeling voor Waaier (2025) | Beknopte update over het proces aan de hand van een beperkt aantal vragen | Beknopte update over het proces aan de hand van een beperkt aantal vragen Verdiepende, informele bijeenkomst (Tweedaagse) | Rapportage en beoordeling voor Waaier (2028) |
Nieuwe instrumenten | Mogelijkheid tot indiening en beoordeling voor Waaier 2025 | Mogelijkheid tot indiening en beoordeling voor Waaier 2026 | Mogelijkheid tot indiening en beoordeling voor Waaier 2027 | Mogelijkheid tot indiening en beoordeling voor Waaier 2028 |
Figuur 1. Voorstel aanpassing beoordelingscyclus vanaf 2025
Evaluatie huidige criteria van de Waaier
Daarnaast heeft de commissie aandacht gevraagd voor de bredere doorontwikkeling van de Waaier, gerelateerd aan de huidige criteria waar de commissie instrumenten aan toetst voor toelating dan wel afwijzing tot de Waaier. De aanleiding hiertoe is de afwijzing van een instrument dat theoretisch sterk is onderbouwd, maar strikt genomen niet voldoet aan de bovengenoemde criteria.
De commissie adviseert het bestuur daarom om te reflecteren over (de striktheid van) de criteria in relatie tot trends in de variatie van nieuwe indieningen en behoefte in de praktijk. De commissie adviseert om de criteria van de Waaier grondig te bekijken met zowel de stuurgroep als de commissie van deskundigen, aangezien herijking van de criteria gevolgen kan hebben voor bouwsteen 2 van het Kwaliteitskompas. Deze evaluatie kan ook bijdragen aan een verdere versterking van de Waaier als instrument voor kwaliteitsverbetering binnen de sector. Ook hier heeft het VGN-bestuur mee ingestemd.
In december 2023 adviseerde de commissie van deskundigen aan het bestuur om “zorgaanbieders en instrumentontwikkelaars aan te moedigen om instrumenten die nog niet in de Waaier zijn opgenomen, aan te bieden voor toetsing.” Op basis van deze nieuwe indieningen blijkt er toch behoefte om het gesprek (opnieuw) te voeren over de beoordelingscriteria voor de Waaier.
Vooruitblik 2025
In 2024 vindt alleen de beoordeling plaats van de huidige instrumenten in categorie I. Voor de instrumenten in categorie II zal dan een beknopte update van de stand van zaken op de ontwikkelopgave worden gevraagd. Daarnaast hebben ontwikkelaars elk jaar de mogelijkheid om een volledige rapportage in te dienen voor instrumenten in categorie II, om kans te maken op toelating tot categorie I. Zij zijn vrij om hier zelf een keuze in te maken.
Daarnaast is het zoals ieder jaar mogelijk om nieuwe instrumenten in te dienen voor opname in de Waaier. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de secretaris van de commissie van deskundigen, mevrouw M. van den Bemd (mvandenbemd@vgn.nl). Zij kan het benodigde format verstrekken en informatie geven over het proces en de planning.
De VGN organiseert samen met de commissie in april een bijeenkomst voor ontwikkelaars en (eind) gebruikers van instrumenten voor mensen met EMB in de Waaier. Doel hiervan is om de om nogmaals aandacht te besteden aan de doorontwikkeling van het EMB-instrumentarium in de Waaier.
Tot slot verwacht de VGN in het eerste kwartaal van 2025 de nieuwe vormgeving van de Waaier te publiceren. Daarmee hopen we een verbeterslag te maken in de online informatievoorziening over de Waaier. Via de website kunnen de ontwikkelingen hierover worden gevolgd.