Loket STOZ geopend voor aanvragen

De Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) is sinds mei 2024 geopend voor aanvragen. De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders die willen samenwerken met elkaar en een inkoper, om zorg of ondersteuning anders te organiseren met de inzet van digitale of hybride processen. We lichten toe waarom en hoe deze regeling relevant is voor de gehandicaptenzorg.

nieuwe innovatie

Doelen STOZ en relevantie voor de sector

Deze regeling is bedoeld om een extra impuls te geven aan de inzet van digitale of hybride processen, zodat zorgbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen en/of zorg- en welzijnsmedewerkers worden ontlast. Het gaat om het toepassen van digitale of hybride processen:

  • Zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers;
  • die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
  • die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.

Deze regeling is daarom ook erg interessant voor de gehandicaptenzorg. Zeker bij organisaties die al aan het verkennen zijn hoe ze het zorg- of ondersteuningsproces anders kunnen vormgeven met digitale of hybride innovaties. Of organisaties die al een stap verder zijn en de effecten willen evalueren van hun uitgewerkte digitale of hybride proces. Organisaties kunnen zich aanmelden voor één van de drie routes en ontvangen tot €25.000 subsidie wanneer ze in de beginfase zitten en tot €750.000 voor het evalueren of opschalen van een bestaand digitaal of hybride proces. 

Drie soorten projecten en routes bij STOZ

Afhankelijk van de fase waarin de organisatie zich bevindt rondom een digitaal of hybride proces kan gekozen worden voor een van de drie projecten (ook wel routes genoemd). 

  1. Implementatiestart: Voor het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning.
  2. Opschalingsproject: Voor de implementatie en het opschalen van bewezen digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. De digitale of hybride processen die in aanmerking komen voor het opschalingsproject moeten op het STOZ-overzicht staan.
  3. Evaluatieproject: Ook voor de implementatie en het opschalen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. Het verschil met de opschalingsroute is dat de op te schalen processen (nog) niet op het STOZ-overzicht staan en dat voor de projecten een evaluatie met waardebepaling moet worden uitgevoerd. Na deze evaluatie en waardebepaling kunnen deze processen mogelijk op het STOZ-overzicht komen te staan.

De ‘implementatiestart’ en het ‘evaluatieproject’ zijn sinds mei 2024 aan te vragen. Vanaf september 2024 kan ook subsidie worden aangevraagd voor het ‘opschalingsproject’ mits het digitale of hybride proces op het STOZ-overzicht staat. We geven informatie over de drie projecten en hoe dat vormgegeven kan worden in de gehandicaptenzorg, gedetailleerde en actuele informatie is te vinden op de website van het RVO

De Implementatiestart

Deze route is bedoeld voor organisaties die willen onderzoeken of zorg of ondersteuning gedigitaliseerd kan worden en welke processen daarmee verbeterd kunnen worden. Wil jouw organisatie bijvoorbeeld dagstructuurondersteuning verbeteren en dit proces mogelijk digitaal of hybride vormgeven? Dan biedt deze route middelen om dit te onderzoeken. Andere voorbeelden zijn verkennen of hybride zorg en ondersteuning met beeldschermcontact, hybride incontinentiezorg, of reduceren van stress met een technologische innovatie mogelijk is in jouw organisatie. 

Daarnaast biedt de route ruimte om te verkennen met welke collega zorgorganisaties je samen kan werken om het gekozen proces te verbeteren. Denk aan afspraken hoe jullie (regionaal) kunnen samenwerken zodat je van elkaar leert, krachten bundelt en niet afzonderlijk het ‘wiel opnieuw gaat uitvinden’. Vervolgens kunnen jullie samen een aanvraag doen voor een van de andere routes (evaluatieproject of opschalingsproject). 

Het opschalingsproject

Als jouw organisatie een duidelijk beeld heeft hoe ze een zorgproces digitaal of hybride willen vormgeven kan je subsidie aanvragen voor het opschalen daarvan. Het digitale of hybride proces dient dan op het STOZ-overzicht te staan. Voorbeelden zijn beeldzorg, spraakgestuurd rapporteren en hybride valbescherming. Ze maken bij de STOZ geen onderscheid in sectoren en leveranciers. Bij het opschalingsproject wordt verwacht dat uw organisatie samenwerkt bij de opschaling met een zorginkoper en collega zorgorganisatie(s), niet verplicht uit dezelfde sector. 

Het evaluatieproject

Van veel technologische innovaties is nog niet bekend wat hun effect is op het zorg-of ondersteuningsproces. Bij deze route krijgt uw organisatie de kans een gekozen hybride of digitaal proces te evalueren en toegevoegde waarde voor uw organisatie en (specifieke) cliënten(groep) aan te tonen. Hiervoor wordt verwacht dat met  collega zorgorganisaties en een inkoper wordt samengewerkt zodat uw conclusies voor de gehele (gehandicapten)zorgsector gebruikt kunnen worden. Voor het evaluatieonderzoek (ook wel waardebepaling genoemd) kunnen verschillende methoden worden gebruikt. 

Subsidie aanvragen

Subsidie aanvragen voor een van de drie routes kan via de website van het RVO. De eerste aanvraagperiode voor de STOZ is van 14 mei tot 20 december 2024. In 2025 wordt de regeling nogmaals opengesteld. Voor 2024 ligt het totale subsidiebedrag op 54 miljoen euro.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van