Deel jouw ervaringen met duurzaamheid in de zorg

Duurzame zorg krijgt meer aandacht; denk aan gezond eten, bewust inkopen van materialen en minder verspilling. Het blijkt dat kennis en bewustwording nodig zijn om tot duurzame keuzes te komen. De VGN en kennisorganisatie Vilans zijn daarom op zoek naar meer informatie over hoe zorgmedewerkers werken aan duurzaamheid.

Duurzaamheid

De gehandicaptenzorg en de Green Deal Duurzame Zorg

VGN-voorzitter Boris van der Ham ondertekende op vrijdag 4 november 2022 de Green Deal 3.0 Samen werken aan duurzame zorg. In die Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken die zorgorganisaties, overheden en bedrijven hebben gemaakt om klimaatverandering terug te helpen dringen. Bijvoorbeeld over circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen, verspilling van grondstoffen tegengaan, medicijnresten in grondwater verminderen en zorgen voor een gezonde werk- en leefomgeving. Diverse organisaties werken in de periode van 2023 - 2026 samen aan 5 doelen om de zorg te verduurzamen.  Gezondheidsbevordering: mensen proberen gezond te houden met aanmoediging en een gezonde omgeving. Kennis en bewustwording: weten hoe het werk invloed heeft op het klimaat, de natuur en onze gezondheid. CO₂-reductie: minder stoffen uitstoten die slecht zijn voor het klimaat. Circulariteit: zuiniger zijn met de materialen en grondstoffen die we gebruiken, en meer hergebruiken. Medicijnen: maken en gebruiken van medicijnen geeft minder watervervuiling en andere milieuschade.

Deel jouw ervaringen

Doe jij ook iets met duurzaamheid in je werk? Van een kleine actie tot een groot project? Of wil je graag aan de slag maar weet je niet hoe en heb je vragen? We zijn benieuwd naar de input van een brede groep: zorgmedewekers, beleid, duurzaamheidcoördinatoren, (locatie)managemers en ook de informele zorg. 

Deel uiterlijk 16 september jouw ervaringen en vragen via de vragenlijst hieronder!

Jouw input maakt duurzaamheidsbeleid nog beter

Vilans zal praktische kennis en inspiratie blijven ontwikkelen en delen op dit thema. De resultaten uit deze vragenlijst helpen hen daarbij en zijn ook voor de VGN van belang om het beleid mee aan te scherpen. Zo werken we samen naar een duurzamere toekomst in de langdurige zorg. 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Anne Schraagen
Telefoonnummer
Anne Schraagen

Deze pagina is een onderdeel van