Begroting OCW: VGN roept politiek op tot uitwerking VN-verdrag

In aanloop naar de OCW-begrotingsbehandeling roept de VGN in een brief aan de vaste commissie op het VN-verdrag Handicap verder uit te werken. Om onderwijs beter toegankelijk en meer inclusief te maken voor jeugd met een beperking is het belangrijk dat hierin snel concrete stappen worden gezet. Ook vraagt de VGN aandacht voor structurele financiering van praktijkleertrajecten.

gesprek

De VGN vraagt tijdens de begrotingsbehandeling aandacht voor de volgende punten. 

VN-verdrag verdient verdere uitwerking

Het VN-Comité roept de Nederlandse overheid op verantwoordelijkheid te nemen voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking volwaardig kunnen meedoen. Als VGN delen we de kritiek van het VN-comité dat het VN-verdrag Handicap een veel betere uitwerking verdient. Bijvoorbeeld als het gaat om het zetten van stappen in een betere toegankelijkheid van het onderwijs, inclusief de leermiddelen die in het onderwijs gebruikt worden, voor kinderen en jongeren met een beperking. Het ministerie van OCW heeft de belangrijke taak om aanbevelingen uit het rapport verder uit te werken, waaronder de aanbevelingen gericht op ondersteuningsprogramma’s en meer inclusief onderwijs, waar soms ook wetswijzigingen voor nodig zijn.

Houd vast aan de aanpak Zorg in Onderwijstijd

In de beleidsnota bij de OCW-begroting zien we stappen in de goede richting, zoals het voornemen de mogelijkheden tot digitaal afstandsonderwijs en maatwerk te verruimen. Ook wordt het streven om Zorg in Onderwijstijd (ZiO) eenvoudiger en collectiever te organiseren verder uitgewerkt. De VGN roept de overheid op deze plannen voort te zetten, zodat het daadwerkelijk eenvoudiger wordt om ZiO te organiseren in  het (voortgezet) speciaal onderwijs (VSO), zowel voor zorg vanuit de Jeugdwet als de Wlz. 

Verbreed aanpak ZiO naar het reguliere onderwijs 

De VGN pleit ervoor de succesvolle aanpak van ZiO niet alleen te behouden voor speciaal onderwijs, maar ook uit te breiden naar het reguliere onderwijs. Dit sluit aan bij de eerdere oproep in het manifest ‘Jeugdzorg op school’, waarin verschillende organisaties zoals de VO-raad, PO-raad, Jeugdzorg Nederland en VGN de noodzaak van een betere verbinding tussen zorg en onderwijs onderstrepen.

Bied jongeren met een beperking meer kansen om door te leren

Leren stopt niet na 18 jaar. Jaarlijks verlaten zo’n 1600 jongeren uit het VSO met het uitstroomprofiel dagbesteding de school, terwijl ze nog veel potentieel hebben, maar door hun beperking niet verder kunnen in het beroepsonderwijs. Dit geldt ook voor vroegtijdig schoolverlaters met dagbesteding vanuit de Wmo of Wlz. Deze jongeren vallen nu tussen wal en schip. De VGN pleit voor praktijkleertrajecten op maat die hen de kans bieden vakvaardigheden te ontwikkelen als opstap naar passend (onbetaald of betaald) werk.

In reactie op een motie van motie van Lisa Westerveld (GL/PvdA) wordt er onder leiding van OCW constructief gesproken met de ministeries van SZW en VWS over structurele financiering van praktijkleertrajecten. De VGN juicht deze gesprekken toe, maar waarschuwt dat dit proces niet te lang mag duren. Bij de VWS-begrotingsbehandeling werd een amendement van GL/PvdA ingediend voor tijdelijke overbruggingsfinanciering, maar de VGN pleit voor een spoedige en voortvarende aanpak van de structurele financiering. Tijdelijke oplossingen mogen niet stagneren door uitstel of bureaucratie.

Draai de bezuiniging op praktijkleren terug

Zorg, ondersteuning en jeugdhulp zijn essentieel voor mensen met een beperking om mee te kunnen doen in de samenleving. Er dreigt echter een tekort van 23.000 zorgprofessionals in 2033, volgens de laatste AZW-prognoses. De subsidieregelingen zoals Praktijkleren (OCW), Praktijkleren in de derde leerweg (SZW), en het Stagefonds Zorg (VWS) zijn cruciaal om de opleiding van zorgprofessionals te waarborgen. De geplande bezuinigingen op deze regelingen vanaf 2026 vormen een ernstige bedreiging. De VGN pleit daarom voor het behoud van deze subsidieregelingen.

Samenwerking essentieel voor realiseren integrale aanpak

Een inclusieve samenleving vraagt om een gezamenlijke inzet van meerdere bewindspersonen. De VGN roept op tot nog intensievere samenwerking tussen de ministeries van SZW, VWS en OCW om vraagstukken rondom zorg, onderwijs en werkgelegenheid breed en in samenhang aan te pakken. De VGN doet deze oproep graag ook aan de Kamer. Een integraal debat met verschillende bewindspersonen in de Tweede Kamer vergroot de kans op een integrale aanpak door het kabinet.

Wilt u de volledige brief lezen? Kijk dan hier.

20241115 Brief begroting OCW

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Stijn Verbruggen
Telefoonnummer
06-15862082
Stijn Verbruggen