Arbeidsmarktekort binnen tien jaar bijna drie keer zo groot

Het gebrek aan verpleegkundigen, ouderenverzorgers en andere zorgmedewerkers zal in 2031 bijna drie keer zo groot zijn dan nu.

foto-commedewerker-vacature

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau ABF Research, in opdracht van de overheid, die sinds afgelopen donderdag op internet is te raadplegen. Waar het tekort dit jaar ruim 49.000 medewerkers bedraagt, zullen dat er over negen jaar meer dan 140.000 zijn.

Dat er steeds meer onvervulde vacatures bij zullen komen in de zorg, komt volgens minister Conny Helder (Langdurige Zorg) door „een stijging van het zorggebruik door vergrijzing”. Daarnaast blijft, zoals nu ook het geval is, het aanbod op de arbeidsmarkt domweg te laag. „Om het tekort terug te dringen heeft het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg hoge prioriteit”, schrijft Helder donderdag aan de Tweede Kamer.

In sectoren waar in verhouding meer ouderen aankloppen voor zorg, zullen de tekorten volgens de onderzoekers het hardst oplopen. Zo zijn in de verpleging en verzorging nu zo’n 15.000 mensen nodig zijn; in 2031 gaat het al om bijna 52.000 mensen.
In de gehandicaptenzorg verviervoudigd het tekort de komende negen jaar, naar meer dan  8.800 medewerkers

Kortstondige daling

Voor het personeelstekort sterk omhoog schiet, gaat het (volgens de onderzoekers) nog kortstondig dalen. Ze verwachten dat volgend jaar de ergste zorgbelasting door coronapatiënten achter de rug is, zodat ook minder medewerkers ziek of overwerkt thuis zullen zitten. Daardoor voorzien ze in 2023 voor alle geboden zorg een tekort van 44.000 zorgmedewerkers, vijfduizend minder dan nu. Een jaar later zal die daling echter alweer grotendeels teniet zijn gedaan.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Maarten Hüttner
Telefoonnummer
Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van