WilgaerdenLeekerweideGroep ontwikkelt (S)Topper
Stoppen met roken vormt voor mensen met een verstandelijke beperking een aanzienlijke uitdaging. Daarom heeft Claudia Kaagman, een verslavingsdeskundige bij WilgaerdenLeekerweideGroep, een speciale methode genaamd "(S)Topper" ontwikkeld - en met succes! Inmiddels zijn al drie cliënten en een begeleider al geruime tijd gestopt met roken, zoals te zien was in een interview met Anna in Hart van Nederland.
De (S)Topper methode
De (S)Topper methode is gebaseerd op onderzoek naar bestaande hulpmiddelen, methodes en voorlichtingsmateriaal. "Vaak sluit wat wordt aangeboden niet aan bij onze cliënten. De inhoud is vaak te ingewikkeld, de boodschap uit folders wordt niet goed begrepen of de werking van een nicotinepleister is lastig te doorgronden." Deze nieuwe methode omvat een begeleidingsmethodiek waarbij we cliënten stap voor stap helpen om blijvend te stoppen met roken, met volledige vrijwilligheid en zowel individuele als groepsondersteuning. Daarnaast maken we gebruik van visuele hulpmiddelen en belonen we deelnemers met kleine cadeautjes.
Stoppen is een uitdaging
"Helaas is het een feit dat stoppen met roken voor mensen met een licht verstandelijke beperking een stuk lastiger is dan voor andere mensen. Dit heeft onder andere te maken met de werking van het brein. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna twintig procent van de bevolking rookt, terwijl dit percentage bij mensen met een licht verstandelijke beperking drie keer zo hoog ligt."
Anna in Hart van Nederland
Anna, een cliënt van WLGroep, vertelt trots aan Hart van Nederland: "Ik heb de Stoptober-app al gedownload en ik ga aankomende zondag stoppen. Ik heb me goed voorbereid en daarom heb ik er vertrouwen in dat ik Stoptober zonder roken ga voltooien. Het is slechts 28 dagen, dat moet lukken, want dan kan ik aftellen. Ik heb ook met mijn moeder en stiefvader afgesproken dat ik niet in mijn nieuwe Canta zal roken."