Nieuwe theatershow De Verwanten door acteurs met verstandelijke beperking
In een nieuwe theatervoorstelling waarin verschil de norm is, spelen vier mensen met een licht verstandelijke beperking de hoofdrol. Ze nemen je mee in hun wereld en laten je zien hoe belangrijk het is om je verwant te voelen met anderen. Theatergezelschap Gehring en Ketelaars (G&K) en de LFB (landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking) laten hiermee horen, zien en voelen dat mensen met een verstandelijke beperking een eigen, unieke stem hebben.
Verlangens, dromen... en de isoleercel
In De Verwanten nemen vier spelers je mee in hun wereld. Een wereld vol muziek, vol verlangens en dromen, maar ook getekend door ervaringen van uitsluiting en isoleercellen. Centraal staat het thema 'verwantschap', de ultieme tegenhanger van eenzaamheid. De voorstelling trekt van september tot november door Nederlandse theaters.
Eerlijk en ontroerend portret
Theatermakers Gehring & Ketelaars leggen uit: 'We leren hun verlangens kennen, hun dromen, we komen erachter hoe het was in de isoleercel, hoe belangrijk het is als er net die ene hulpverlener is die je echt ziet, hoe je soms dingen gaat kopen als je je niet goed voelt. Hoe belangrijk het is om je verwant te voelen met anderen. Hoe je dan minder alleen bent.' De show wordt omschreven als een eerlijk en ontroerend portret. 'Als toeschouwer gaat er een wereld voor je open waarvan je misschien niet wist hoe je ertoe te verhouden, of, hoe rijk deze eigenlijk is.'
Verdiepingsprogramma
De Verwanten is een viering van het anders zijn en tegelijkertijd een moment om stil te staan bij de kloof die er vaak is tussen mensen met en zonder beperking. In een verdiepingsprogramma na afloop van de voorstelling nodigen we het publiek uit zich nog meer open te stellen.
Over de makers
Theatergezelschap Gehring en Ketelaars (G&K) houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken. Ze gebruiken de kracht van verbeelding om te vertragen en naar binnen te kijken. Zij ontwikkelden deze theatervoorstelling samen met de LFB: de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking.
De VGN is een van de partners van dit initiatief.
‘Er zou een arm om je heen geslagen moeten worden.
Er zou tegen je gezegd moeten worden dat je het wél kan.
Er zou vrede moeten zijn.
Er zou iemand moeten zijn die goeiemorgen tegen je zegt.
Er zou iemand moeten zijn met wie je samen kunt eten
of die je kunt bellen, gewoon zomaar, om even ‘hoi’ te zeggen.
Er zou gevraagd moeten worden: ‘hoe gaat het met je?’
En het antwoord mag eerlijk zijn.’