Verenigde Naties: Nederland toon meer urgentie voor mensen met een beperking

Het VN-Comité doet in haar recente rapport een krachtige oproep aan de Nederlandse overheid: neem verantwoordelijkheid en zorg voor een samenleving waarin mensen met een beperking volledig kunnen deelnemen en gelijke kansen krijgen. Het is tijd voor directe en concrete maatregelen, in plaats van nieuwe plannen op papier. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) roept de overheid op gehoor te geven aan de aanbevelingen van de Verenigde Naties.

Gehandicaptenzorg is ieders zorg

Boris van der Ham, voorzitter van de VGN: 'Nederland schiet op veel punten tekort, vooral omdat er niet voldoende wordt samengewerkt tussen de partijen die betrokken zijn bij mensen met een beperking. Overheidsinstanties en werkgevers herkennen vaak te laat dat iemand een verstandelijke beperking heeft, waardoor goede ondersteuning wordt misgelopen. Gehandicaptenzorg moet meer boven aan de agenda van de brede politiek komen te staan, want het raakt niet alleen zorg, maar ook onderwijs, sociale zaken, justitie en economische zaken.'

Scherpe kritiek op overheid

Het rapport van het VN-Comité uit scherpe kritiek op de Nederlandse overheid. Hoewel er enkele positieve punten worden genoemd, zoals de wijziging van artikel 1 van de Grondwet, de Hervormingsagenda Jeugd en de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal, beslaan deze slechts een halve pagina. Daartegenover staan ongeveer twintig pagina’s met kritische aanbevelingen. Het VN-Comité wijst op de aanhoudende obstakels waarmee mensen met een beperking in Nederland te maken hebben.  

De zorgen van de VN

Het rapport noemt enkele belangrijke problemen, zoals het gebrek aan een centrale strategie voor de naleving van het VN-Verdrag Handicap. Op nationaal niveau wordt er te weinig afgedwongen én te weinig gehandhaafd, waardoor er grote verschillen bestaan tussen gemeenten. Deze vrijblijvendheid leidt tot onaanvaardbare ongelijkheid in de behandeling van mensen met een beperking. De VN dringt ook aan om de instroom in het speciaal onderwijs te verminderen en grote stappen te zetten richting inclusief regulier onderwijs.

Maak vaart met implementatie

Het VN-Comité stelt dat de huidige aanpak van Nederland te traag en te vrijblijvend is. Bovendien moeten mensen met een beperking actief betrokken worden bij beleids- en besluitvormingsprocessen op alle niveaus van de overheid. De VGN roept, in lijn met de VN, de Nederlandse overheid op om meer vaart te maken met de landelijke implementatie van beleid dat concrete verbeteringen brengt voor mensen met een beperking. Van der Ham: 'Er zijn mooie ambities om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. Maar allerlei wetten en regels staan dat in de praktijk in de weg. Laat de regering niet tot 2040 wachten die weg te nemen.' De VGN hoopt deze ambitie terug te zien in het komende Regeerakkoord en de Prinsjesdagstukken.

Op dit moment is er alleen een Engelse versie van het rapport. De overheid zorgt op korte termijn voor een Nederlandse vertaling. Uiterlijk in 2030 moet Nederland weer aan het comité rapporteren over de voortgang.



 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Jan Visscher
Telefoonnummer
06-13203391
Jan Visscher

Deze pagina is een onderdeel van