Onderzoek voor betere gehandicaptenzorg: vijf vragen aan onderzoekers
In deze reeks vertellen professionals hoe zij hun onderzoekskennis en -vaardigheden inzetten om de kwaliteit van leven van mensen met een beperking te verbeteren. Zij hebben uiteenlopende functies, en hebben allemaal deelgenomen aan de VGN-masterclass over wetenschappelijk onderzoek. Met hun academische vaardigheden zorgen ze voor een nieuwe impuls in de gehandicaptenzorg. Nu aan het woord: Anita Faber-Olsman en Anne Versluis.

1. Met welk project houd je je nu bezig?
Anita Faber-Olsman, coördinerend verpleegkundige: Op dit moment ligt de aanvraag voor het doen van onderzoek naar de verpleegkundige functie op woongroepen bij het management. Met dit onderzoek wil ik inzichtelijk maken hoe de rol van coördinerend verpleegkundigen bijdraagt aan betere somatische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Anne Versluis, GZ-psycholoog en promovenda: Ik doe promotieonderzoek naar PTSS bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarbij richt ik me op de screening, diagnostiek en behandeling. Een belangrijk onderdeel is de Trauma Screener LVB, die we in dit onderzoek ontwikkeld en onderzocht hebben.
2. Wat betekent dit voor de praktijk?
Anita: Als coördinerend verpleegkundige werk ik op meerdere woongroepen. Als het onderzoek doorgang vindt, kan dat bijdragen aan het beter positioneren van mijn functie binnen de organisatie. Dat is essentieel voor het bieden van goede somatische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.
Anne: De Trauma Screener LVB wordt inmiddels breed ingezet in de praktijk. Daarnaast zijn we begonnen met de implementatie van intensieve EMDR-therapie binnen ’s Heeren Loo. Deze evidence-based aanpak helpt cliënten sneller en effectiever bij trauma’s.
3. Hoe heeft de masterclass Wetenschappelijk onderzoek je hierbij geholpen?
Anita: De masterclass heeft me veel kennis opgeleverd: ik begrijp nu beter hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en kan zelf een opzet maken. Hoewel mijn onderzoek nog niet is gestart, ben ik binnen mijn organisatie zichtbaarder geworden en word ik vaker betrokken bij inhoudelijke vraagstukken.
Anne: Tijdens de masterclass heb ik een onderzoeksvoorstel geschreven dat de basis werd voor mijn promotietraject. Het was ontzettend waardevol om te leren hoe je vanuit de praktijk tot een goed onderbouwde onderzoeksvraag komt.
4. Welke rol heeft het volgen van de masterclass in jouw loopbaan gehad?
Anita: De masterclass heeft me geholpen om me steviger te positioneren. Ik word vaker gezien als iemand die kritisch meedenkt en bijdraagt aan ontwikkeling, ook richting management en medische dienst. Dat voelt als een mooie stap in mijn loopbaan.
Anne: Voor mij was het echt een kantelpunt. De vragen die ik in de praktijk had, kreeg ik eindelijk omgezet naar een concreet plan. Door die stap ben ik nu daadwerkelijk aan het promoveren. Dat had ik zonder de masterclass waarschijnlijk niet gedaan.
5. Welke meerwaarde zie jij voor deelnemers die overwegen aan de 10e editie van de masterclass mee te doen?
Anita: De masterclass biedt je niet alleen kennis, maar ook een netwerk en een groter gevoel van invloed. Je leert hoe je ideeën vertaalt naar iets concreets en hoe je onderzoek en praktijk met elkaar verbindt.
Anne: Als je in de praktijk werkt én geïnteresseerd bent in wetenschappelijk onderzoek, is dit dé kans. Je krijgt de tools én het vertrouwen om praktijkvragen om te zetten in echte onderzoeksprojecten. Daar plukken zowel jij als je organisatie de vruchten van.
Meer informatie over de masterclass
De VGN organiseert dit jaar voor de tiende keer de succesvolle masterclass Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg met coaching van dr. Sabina Kef en dr. Mariët van der Molen. In deze masterclass leer je van ervaren onderzoekers en hoogleraren hoe je een onderzoeksvoorstel opstelt en uitvoert. In allerlei werkvormen maak je jezelf bekend met de onderzoeksliteratuur, leg je contacten met lectoren, hoogleraren en onderzoekers en verbind jij de praktijk met de wetenschap.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de masterclass (tot 15 juni).