Schrijf je in voor de Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek in de Gehandicaptenzorg

Ben jij geïnteresseerd in onderzoek doen en heb je affiniteit met de gehandicaptenzorg? In de VGN-masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' leer je van ervaren onderzoekers en hoogleraren hoe je een onderzoeksvoorstel opstelt en kunt uitvoeren. In allerlei werkvormen maak je jezelf bekend met de onderzoeksliteratuur, leg je contacten met lectoren, hoogleraren en onderzoekers en verbind jij de praktijk met de wetenschap.

Docenten masterclass wetenschappelijk onderzoek
Hoofddocenten dr. Mariët van der Molen en dr. Sabina Kef.

De VGN vindt het belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt in de gehandicaptenzorg. Door onderzoek weten we bijvoorbeeld beter hoe we de gevolgen van trauma bij mensen met verstandelijke beperkingen in beeld kunnen brengen en hoe we iemands leerpotentieel kunnen benutten. 

Daarom organiseren we nu voor de tiende keer de succesvolle masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' met coaching van dr. Sabina Kef en dr. Mariët van der Molen. Onderaan deze pagina is hierover een brochure te downloaden met achtergrondinformatie, praktische details en foto's die een impressie geven van de masterclass. 

Wat levert het op?

Medewerkers in de gehandicaptenzorg kunnen dankzij de masterclass hun onderzoeksvaardigheden ontwikkelen. Van de nieuw opgedane kennis van de cursist profiteert ook de rest van het team waarvan die deel uitmaakt. En dankzij deze toegeruste (praktijk)onderzoeker kan de organisatie de kwaliteit van haar ondersteuningsaanbod voor mensen met beperkingen verhogen en zo haar eigen marktpositie versterken.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor theoretisch geschoolde professionals die werken bij organisaties in de gehandicaptenzorg. Dat kunnen zowel starters in onderzoek zijn als mensen met enige onderzoekservaring. Er nemen doorgaans mensen deel vanuit het hele land en met verschillende achtergronden, zoals:

  • Psychologen, orthopedagogen
  • Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten
  • Verpleegkundigen, artsen VG
  • Managers, beleidsmedewerkers, geestelijk verzorgers

Wat leer je?

Tijdens de masterclass leer je om een onderzoeksvoorstel op te stellen en waar mogelijk uit te voeren. Ervaren onderzoekers en docenten coachen je hoe je de slag maakt van een probleem naar een onderzoeksvraag. En hoe je een gedegen, kansrijk onderzoeksvoorstel opstelt. Naast dat je concreet aan de slag gaat met je eigen onderzoeksvoorstel, krijg je ook theorie aangereikt. Ook word je in de masterclass geïntroduceerd in de onderzoekswereld, o.a. via gastpresentaties van hoogleraren en lectoren, en werk je aan de verbinding tussen theorie en praktijk.

De masterclass in vogelvlucht

  • Negen cursusdagen (september 2025 – april 2026)
  • De masterclass is speciaal afgestemd op de specifieke aspecten van de gehandicaptenzorg
  • Begeleid door deskundige docenten
  • In een programma vol afwisselende en vernieuwende werkvormen, afgestemd op jouw behoefte, met veel (multidisciplinaire) uitwisseling van kennis en ervaring door deelnemers van verschillende  organisaties
  • Accreditatie mogelijk
  • Aanmelden voor 15 juni 2025

Praktische informatie

De negen masterclass-dagen vinden plaats in een luxe hotel en vergadercentrum in Driebergen, grenzend aan prachtige natuur, en op het kantoor van de VGN in Utrecht. De kosten voor deelname bedragen € 4500. Alle verdere informatie vind je in de Masterclass Brochure en de Masterclass Voorwaarden (hieronder te downloaden). Heb je vragen? Neem dan contact op of kom naar het online vragenuurtje op 4 maart 2025.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 15 juni aan via het formulier onderaan dit artikel.  

Verder lezen

  • Lees hier een blog van masterclassdocent Sabina Kef over het belang van de masterclass
  • Lees hier een uitgebreid interview met oud-masterclassdocent Joop Hoekman

‘De onderzoeksbril die de masterclass stimuleert, is essentieel voor de kwaliteit van de zorg en voor professionaliteit. We kunnen niet alleen op basis van onze goede intenties en warm kloppend hart te werk gaan. Uit onderzoek blijkt soms dat bepaalde activiteiten niet werken, of maar deels.’

Sabina Kef, docent aan de Universiteit van Amsterdam

‘Dankzij deze masterclass heb ik vervolgstap kunnen zetten in mijn loopbaan!’

Een oud-cursist

Factuuradres

Ik geef de VGN toestemming om mijn naam, de naam van mijn organisatie, mijn functie, mijn telefoonnummer en mijn e-mailadres te delen met de deelnemers van deze bijeenkomst voor het doel kennisdeling.
Ik geef de VGN toestemming om foto's en film- en/of geluidsmateriaal van mij te gebruiken voor maatschappelijke inspiratie en promotie van de VGN via de website, nieuwsbrief en social media- accounts van de VGN.
Bekijk onze privacyverklaring.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Jan Visscher
Telefoonnummer
06-13203391
Jan Visscher

Deze pagina is een onderdeel van