Artikelen

Zoeken

Filters

Resultaten

9 artikelen voor 'Veiligheid'

  • Steffie en Ipse de Bruggen lanceren website over brandveiligheid

    Hoe kun je brand en koolmonoxidevergiftiging voorkomen en wat moet je doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt? De antwoorden op deze vragen staan op www.brandweer.steffie.nl een nieuwe website van Steffie die onder andere bedoeld is voor mensen met een verstandelijke beperking, laaggeletterden en anderstaligen. Samen met zorgorganisatie Ipse de Bruggen en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant lanceerde Leer Zelf Online dit digitale leermiddel.

    Lancering website brandweer.steffie.nl met Jolanda en Martin_fotograaf Jaimy Sanrodji.JPG
  • Kennisagenda voor forensische cliënten met een LVB

    In 2014 zijn onderzoeksonderwerpen voor de forensische zorg voor cliënten met een LVB geïnventariseerd. Intussen is een groot deel daarvan uitgevoerd met subsidie van het programma Kwaliteit Forensische Zorg. Daarom is nu het moment om achteruit én vooruit te kijken: hebben de projecten opgeleverd wat er van verwacht werd? Zijn er achteraf, met de kennis van nu, lacunes te constateren? Wat zijn de wensen voor de doelgroep voor de komende vijf jaar? Dit leidt tot een nieuwe kennisagenda voor forensische cliënten met LVB.

  • STEVIG doet mee aan kort geding tegen Ministerie Justitie en Veiligheid

    STEVIG, forensisch zorgverlener voor mensen met een licht verstandelijke beperking en onderdeel van Dichterbij, schaart zich bij zes collega-instellingen die een kort geding aanspannen tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V).

    Twee mannen werken samen
  • Philadelphia ondersteunt medewerkers met tijdschrift over incidenten in de zorg en wat we daarvan kunnen leren

    In de gehandicaptenzorg komen medewerkers regelmatig voor dilemma’s te staan. Samen met de cliënten en verwanten wegen ze dagelijks risico’s af en maken ze inschattingen. Toch lopen zaken soms anders dan we willen, en wat dan? Om medewerkers bij dit proces te ondersteunen heeft Philadelphia Zorg een eenmalig tijdschrift uitgebracht: Phlink – een special over incidenten in de zorg en wat we daarvan kunnen leren.

    hier heb ik het meest van
  • Film ‘Brand’ over de impact van brand bij bewoners, medewerkers en hulpverleners

    Brandveiligheid is een belangrijk thema in de zorgsector. De impact van een brand is vaak erg groot. Behandelvoorziening De Schar, onderdeel van de Prinsenstichting waar jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en gedragsproblemen wonen, heeft een ernstige brand meegemaakt. Prinsenstichting heeft deze gebeurtenis verfilmd. In de film ‘Brand’ vertellen medewerkers, bewoners en betrokken hulpverleners hun verhaal. Ook komen ervaringen en gedachten over het stimuleren van een veilig klimaat voor bewoners en medewerkers aan de orde.

    Brandweermannen
  • Rob Besselink: Leren van de teams bij Zorggroep Triade

    Verschillende teams in dezelfde organisatie doorlopen de VeiligPlus-aanpak. Bij het ene team gaat dat een stuk makkelijker dan bij het andere. Waar ligt dat aan? Rob Besselink, directeur van Zorggroep Triade, constateert dat het veel te maken heeft met de fase van teamontwikkeling. Is het team goed ontwikkeld, dan kan de invoering vlot gaan. Als een team zich nog moet vormen, is dat lastiger. Terwijl zo’n team juist gebaat is bij de VeiligPlus-aanpak, doordat deze de onderlinge dialoog op gang brengt. Wat kunnen andere organisaties leren van die ervaring?

  • Zorgorganisatie De Lichtenvoorde werkt aan realistische brandveiligheid

    Realistische brandveiligheid betekent voor De Lichtenvoorde dat elke medewerker weet wat er van hen wordt verwacht, zowel qua gedrag als qua handelen. Het betrekken van de cliënt bij de brandveiligheid van zijn of haar woonomgeving is daarbij voor De Lichtenvoorde van groot belang. Al eerder dit jaar opende De Lichtenvoorde de deuren van haar belevingswoning voor cliënten en zorgpersoneel. In de belevingswoning kan beleefd worden waar brandrisico´s aanwezig zijn in en om het huis.

  • Brandveiligheid bij De Carante Groep

    De Carante Groep is hard bezig met een risicogestuurde aanpak van brandveiligheid. De basale insteek: in scenario’s denken. “Het maakt niet uit wat in het Bouwbesluit staat of wat de handhaver zegt. Je moet altijd in je achterhoofd hebben wat er gebeurt als er écht iets aan de hand is. Red je het dan op de manier waarop brandveiligheid nu geregeld is?”