Artikelen

Resultaten

126 artikelen voor 'Maatschappelijke ondersteuning'

  • 'Sterker dan de kick' erkend als interventie

    Tegen vrienden die drugs gebruiken, zegt Laurence Corneile (28): ‘Jongens, laat me weten als je ervan af wilt. Dan bel ik de mensen van Sterker dan de kick.’ Zelf nam hij met succes deel aan deze training, waaraan Markant aandacht besteedt in het decembernummer.

  • ‘Je moet door de bomen het bos gaan zien’

    Patiënten met een verstandelijke beperking hebben vaak verschillende aandoeningen, maar kunnen hun medische klachten niet altijd goed verwoorden. Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een speciaal zorgpad voor hen ontwikkeld met ook een polikliniek met een arts voor verstandelijk gehandicapten.

  • 50PLUS-lijsttrekker voor Europees Parlement bezoekt InteraktContour

    Oog blijven houden voor kwetsbare burgers in de samenleving, voor mensen die niet voor zichzelf opkomen en die relatief onzichtbaar en onhoorbaar zijn. Deze boodschap ontving Toine Manders, lijsttrekker van 50PLUS voor het Europees Parlement, zaterdag 15 februari tijdens zijn werkbezoek aan woonlocatie Spikvoorde van InteraktContour en Zorggroep Solis. Op deze locatie wordt zorg geboden aan twee verschillende groepen: (jongere) mensen met niet-aangeboren hersenletsel en ouderen.

  • Aanpak knelpunten inkoop sociaal domein

    Minister Hugo de Jonge heeft afgelopen zomer zijn ambitie geuit om de praktijk van inkoop beter aan te laten sluiten bij de aard van het sociale domein en de praktijk van de jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. In het Bestuurlijk Overleg (BO) van 24 januari jl. heeft de minister samen met gemeenten en aanbieders een aanpak vastgesteld om gemeenten en aanbieders te ondersteunen bij de inkoop in het sociaal domein. De aanpak is tot stand gekomen door gemeenten en aanbieders zelf, waarbij zij ondersteund worden door Rijksoverheid en diverse kennisinstellingen. Hierbij zijn de VGN en diverse leden van de VGN nauw betrokken geweest. Onlangs heeft minister de Kamer over de voortgang geïnformeerd.

    Afbeelding van Hugo de Jonge.
  • Actuele analyse van sociale wijkteams: Samenwerken in de wijk

    Sociale wijkteams zijn de afgelopen jaren sterk in opkomst. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en Welzijn Nieuwe Stijl heeft de samenwerking tussen sociale professionals - en daarmee de sociale wijkteams - een flinke impuls gekregen. Het programma Sociaal Werk in de Wijk (SWW) volgt van dichtbij tien sociale wijkteams, verspreid over het land. Samen met de deelnemende werkveldorganisaties ondersteunt Movisie deze teams bij vernieuwingen in de praktijk en beschrijft de ontwikkeling die ze doormaken. In deze brochure staat wat een sociaal wijkteam in essentie behelst op basis van de analyse van deze praktijkervaringen.

  • Advies: betrek regio-adviseurs als gemeenten looncomponent Wmo/Jeugd niet verhogen met 1,13%

    De VNG, zorgbranches en het ministerie van VWS hebben gemeenten opgeroepen om per 1 januari 2022 de looncomponent van de tarieven Wmo en Jeugdhulp met 1,13% te laten stijgen. We vernemen dat dit nog niet overal doorgevoerd is. We adviseren aanbieders om signalen over het niet doorbetalen van de verhoging door de gemeente met wie ze een contract hebben voor bemiddeling door te geven aan de regioadviseur van het Regioteam van het Ketenbureau. Dat kan ook zonder dat de gemeente verneemt welke aanbieder het signaal bij het Regioteam heeft neergelegd.

  • Amsta Karaad – een eigen gezicht binnen Amsta

    Vanaf 4 februari 2014 is Amsta Karaad de naam waaronder zorgaanbieder Amsta de dienstverlening  aan mensen met een verstandelijke beperking aanbiedt. Relinde Weil van de Raad van Bestuur: “Met een eigen naam krijgt de professionele begeleiding, ondersteuning en/of behandeling van mensen met een verstandelijke beperking een eigen gezicht binnen Amsta. Tevens wordt onze expertise op dit gebied met de naam Amsta Karaad onderstreept.”

  • Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen opgericht

    De Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen, waarin gehandicaptenzorgorganisaties volop participeren, bundelen hun krachten. Als associatie dragen zij samen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en ondersteuning aan mensen met beperkingen in de langdurige zorg en aan het versterken van hun positie in de samenleving. Binnen iedere aangesloten Academische Werkplaats staat samenwerking tussen praktijk, onderzoek, beleid en opleidingen centraal.

    Man bakt patat met client