Artikelen
Zoeken
Filters
Resultaten
23 artikelen voor 'Kennis en onderzoek'
-
VGU versterkt kennis over 'De ouder wordende cliënt'
De groei van het aantal ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking vraagt om het realiseren van voldoende passende en toekomstbestendige zorg. Daarom voeren de leden van de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) een samenwerkingsproject uit om hierover kennis te ontwikkelen en beschikbaar te maken. De resultaten hiervan zijn onder meer een visie, een marktverkenning, een handreiking langer thuis wonen en een toolkit deskundigheidsbevordering. Via een Nieuwsbrief special worden deze nu gedeeld.
-
Symposium ‘Leven met epilepsie en een verstandelijke beperking’ groot succes
Zonder uitzondering waren ze enthousiast. De ongeveer zestig deelnemers aan het symposium ‘Leven met epilepsie en een verstandelijke beperking’ toonden grote belangstelling voor de sprekers die ingingen op de verschillende aspecten van dit thema. Het symposium vond plaats op 11 juni en was georganiseerd door het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe in De Broeders op Kloostervelden.
-
Inspirerende uitwisseling rond zorgprogramma’s
Enkele tientallen beleidsadviseurs, managers en gedragsdeskundigen van VGN-leden uit het hele land namen op 26 juni 2023 deel aan inspirerende uitwisselbijeenkomst bij de VGN over zorgprogramma’s. Ze wisselden daar hun vragen, inzichten en concrete tips uit over de ontwikkeling, doorontwikkeling en borging en implementatie van zorgprogramma’s. ‘Nuttig’, ‘herkenbaar’ en ‘leren van elkaar vraagt om een vervolg’ was hun conclusie.
-
Erasmus MC en zorgaanbieders verbinden zich aan nieuw onderzoeksprogramma GOUD
Het Erasmus MC, Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen committeren zich voor de komende zes jaar aan het nieuwe onderzoeksprogramma van Gezond OUDer worden met een verstandelijke beperking ‘GOUD 4’. Hoofdonderzoeker Dederieke Festen: “Dit programma is een vervolg op eerdere studies van GOUD die zich richten op het verbeteren van de zorg en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van volwassenen met een verstandelijke beperking.”
-
Nieuwe podcastserie over de interventiemethodiek HouVast
Steeds meer mensen met een verstandelijke beperking krijgen kinderen. Voor hen brengt het ouderschap extra uitdagingen met zich mee. De interventiemethode HouVast ondersteunt ouders met een LVB en helpt ze hun kinderen veilig en goed op te voeden. Nieuw is de podcastserie over HouVast waarbij trainer Max Ohlenschlager in gesprek gaat met verschillende professionals om uit te zoeken hoe HouVast in elkaar steekt en wat de methode ouders en het gezin brengt.
-
Hartekampgroep ontmoet Hartenberg
In het kader van haar Toekomstplan “Er Op Uit” bezocht De Hartekampgroep de Hartenberg, zorgpark van ’s Heeren Loo in Wekerom.
-
Reinaerde lanceert digitaal innovatieplatform
Medewerkers hebben een schat aan ideeën om vernieuwend te werken in de zorg. Met die wetenschap daagt zorgorganisatie Reinaerde hen uit om met hun eigen idee aan de slag te gaan. Dat gebeurt sinds 2020 met het programma Vernieuwend Werken in de Zorg en het ideeënplatform de Dare to Care box. Op donderdag 22 april ontmoetten 43 medewerkers die op deze manier al eerder betrokken waren bij vernieuwing, elkaar in een online bijeenkomst. Daar werden zij opgeroepen om andere medewerkers te stimuleren ook hun eigen idee te delen en te realiseren.
-
Prinsenstichting: Nieuwe technologie om onbegrepen gedrag vroegtijdig te signaleren
Net als iedereen willen ook mensen met een ernstig verstandelijke beperking begrepen worden in hun behoeften en emoties. De afgelopen maanden is bij Prinsenstichting, een organisatie in Purmerend die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, ervaring opgedaan om technologie in te zetten om onbegrepen gedrag van cliënten vroegtijdig te signaleren en beter te begrijpen.