'Werknemers met autisme zijn veel beter in dit werk'

Ondernemers worden meer en meer aangezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te nemen in hun werkproces. Een onderneming die voorloopt is het ICT-bedrijf Specialisterren, dat Sjoerd van der Maaden opzette met het doel de sterke kanten van mensen met autisme te vertalen naar een commercieel bedrijf.

In 2009 ontstond bij Sjoerd van der Maaden en zijn compagnon het idee om de sterke kanten van mensen met autisme te vertalen naar een bedrijf in de dienstverlening. "We hebben allebei een zoon met autisme én ervaring in de ICT-wereld," vertelt Van der Maaden. "We zijn bewust op zoek gegaan naar mensen met een beperking op sociaal-emotioneel vlak, die sterk zijn op het gebied van software testen. We merkten al snel: deze mensen zijn eigen veel beter in dit werk dan 'reguliere' werknemers." Nu, drie jaar later, testen 25 testers bij het ICT-bedrijf Specialsterren diensten in online software en mobiele software, om te zorgen dat applicaties goed kunnen functioneren.
 
Economisch-duurzame bedrijfsvoering
Het doel van Van der Maaden is om op een economisch-duurzame manier een bedrijf te voeren. Hij legt uit: "Dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan bieden, heeft een maatschappelijk aspect, maar zeker ook een economische component. Het kost de economie tienduizenden euro's per jaar als je deze mensen aan de kant laat staan, terwijl ze met de juiste aanpak geweldige werknemers zijn."
 
Punctueel en analytisch
Die 'juiste aanpak' is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld of anders dan een gewone aanpak, blijkt uit het verhaal van de ondernemer. "Het belangrijkste verschil is dat we onze diensten niet op locatie uitvoeren bij klanten, maar dat op onze eigen locatie doen. En we isoleren medewerkers van ad-hoc vragen van klanten, zodat hun structuur niet door de war geschopt wordt. Verder is ons personeel juist enorm flexibel en snel. Ik wil ook absoluut niet dat we worden gezien als een zielig bedrijf: als je bij ons binnenwandelt, zijn we een heel gewoon ICT-bedrijf. Beter nog! En al onze medewerkers hebben minimaal een hbo-niveau en zijn heel analytisch en punctueel. Ze houden alleen van wat meer herhaling en regelmaat dan anderen."
 
De kracht van herhaling
Die herhaling vormt een reden waarom Van der Maaden denkt dat veel meer ondernemers hun voordeel kunnen doen met werknemers met autisme. "Bij het testen van software is veel sprake van herhaling. Een klant huurt ons bijvoorbeeld in als hij verschillende aanpassingen gaat doen aan zijn software. Het is onze taak om tijdens dat proces te testen of de software nog net zo goed werkt als daarvoor. Het kan daardoor heel goed dat onze testers wel zeven, acht keer achter elkaar dezelfde test moeten uitvoeren. Mensen met autisme vinden dat alleen maar geweldig. Ze zullen diezelfde klus steeds met hetzelfde vuur uitvoeren. Terwijl een 'gewone' werknemer na de zesde keer gillend wegrent of de kantjes ervanaf loopt. Ieder bedrijf heeft wel klussen die niet zo flitsend en dynamisch zijn. Waarom zou je voor dat soort taken niet aan iemand met een beperking overlaten?"
 
Participatiewet en Social Return
Begrippen als de Participatiewet en Social Return zingen steeds vaker rond in ondernemersland. Social Return is het begrip voor werk dat uitgevoerd wordt door mensen die zonder re-integratieondersteuning niet aan het werk komen en wordt soms ingezet als eis bij aanbestedingen. "Wij hebben een hoog Social Return percentage; iets dat ook prettig is voor onze klanten. Als zij een deel van een aanbesteding aan ons uitbesteden, voldoen zij aan de eis van Social Return. Dat maakt ons een interessante onder-aannemer."
 
Dan de Participatiewet: hoe en wanneer die wet er komt, dat is onduidelijk, maar de overheid zál van ondernemers gaan eisen dat ze linksom of rechtsom mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun werkproces gaan betrekken." Van der Maaden: "Zet daarom nu al de eerste stappen, om te voorkomen dat je straks overvallen wordt door de wet. Kijk welke capaciteiten je nodig hebt binnen je bedrijf en welke taken geschikt zouden zijn voor iemand met een beperking."