Voorlopig kader Wlz 2025 gepubliceerd

De voorlopige kaderbrief 2025 bevat inzicht in de beschikbare contracteerruimte Wlz 2025 en de aanpassingen van de contracteerruimte 2024.

Kader 2024

In de voorlopige kaderbrief 2025 geeft de minister van VWS aan dat het Wlz-kader met € 117 miljoen wordt verhoogd in verband met uitvoering van het amendement Dobbe in 2024. Op die manier accommodeert het kader dat het netto effect van de herijking van de normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) wordt teruggedraaid. De NZa heeft inmiddels de maximumtarieven voor de prestaties met een nhc/nic binnen de Wlz met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 opgehoogd. Hiermee komt een eind aan een periode van onduidelijkheid over de status van deze maatregel. 


In dit Wlz-kader 2024 is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de rechterlijke uitspraak over de richttarieven van de gehandicaptensector. Minister Helder vraagt de NZa dat in haar julibrief inzichtelijk te maken. Wij hebben bij de vaste Kamercommissie voor VWS onze zorgen kenbaar gemaakt dat er in het Wlz-kader 2024 nog geen dekking is voor het richttariefpercentage dat zorgkantoren in 2024 hanteren. De herverdelingsmiddelen van € 310 miljoen zijn eerder dit jaar afgeroomd. Komende dinsdag wordt gestemd over amendement 36 550 XVI nummer 8 (van het lid Dobbe), dat het schrappen van herverdelingsmiddelen beoogt terug te draaien.


Kader 2025

Minister Helder bevestigt in deze kaderbrief dat de maatregelen “Meerjarige contracten met financiële afspraken”, “taakstelling behandeling Wlz” en -voor de ouderenzorg- “Doorontwikkeling Kwaliteitskader” in 2025 niet doorgaan. Het volgende lichten we eruit:

  • Er staat een PM voor het effect van het kostenonderzoek Wlz dat de NZa momenteel uitvoert. Dit onderzoek leidt voor enkele prioritaire prestaties tot aangepaste tarieven in 2025. Alle andere prestaties worden op reguliere wijze van 2024 op 2025 geïndexeerd. De impact van de tariefsaanpassing van die prioritaire prestaties is nu nog niet bekend. Dat neemt VWS mee bij het versturen van de definitieve kaderbrief Wlz 2025.
     
  • het lijkt alsof het netto effect van de herijking van de nhc/nic niet terug te vinden is in het Wlz-kader 2025. Dat is slechts een vertekend beeld. VWS voert die maatregel (korting) wel degelijk door in het kader 2025. Per saldo lijkt het resulterende Wlz-kader 2024 de beginstand voor 2025 is. Dat is niet het geval, daar zitten meerdere, tegengestelde mutaties in (zie voetnoot 12). Waaronder het negatieve effect van de herijking van de nhc/nic. 

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Renate Reusch
Telefoonnummer
06-13203921
Renate Reusch

Deze pagina is een onderdeel van