VN toetst Nederland op uitvoering VN-verdrag Handicap: hoorzitting in Genéve
Op 15 augustus toetst het VN-comité voor het VN-verdrag Handicap hoe Nederland dit verdrag uitvoert. Dit verdrag, dat Nederland in 2016 ratificeerde, stelt dat mensen met een beperking volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving en beschrijft de verantwoordelijkheden van de overheid. De VGN benadrukt het belang van inclusie en heeft herhaaldelijk bij de politiek aangedrongen op versnelde implementatie. Samen met cliëntenorganisaties en andere partijen denkt de VGN mee over de invulling van de werkagenda van dit verdrag.
Kijk de hoorzitting live
Op 15 augustus is de hoorzitting van het VN-comité van de Nederlandse Staat live te volgen via een livestream van de VN via UN Web TV. Op 13 augustus zijn er besloten gesprekken met belangenbehartigers zoals Ieder(in) en de Nederlandse toezichthouder; het College voor de Rechten van de Mens. Op 15 augustus is er een openbare hoorzitting waarbij de Nederlandse regering vragen van het Comité beantwoord.
Directe links:
- Hoorzitting ochtend (in de ochtend vanaf 10.00 uur)
- Hoorzitting middag (in de middag vanaf 15.00 uur)
In de praktijk nog weinig verbetering
Het VN-verdrag bepaalt dat mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden moeten hebben als anderen, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, zorg, onderwijs en werk. Hoewel Nederland dit verdrag in 2016 ratificeerde, ervaren mensen met een beperking in de praktijk nog steeds te weinig verbetering. Vaak zijn er geen consequenties wanneer er niets gebeurt; slechts de helft van de gemeenten heeft een lokaal inclusiebeleid voor mensen met een beperking.
Visie2030: Naar een inclusieve samenleving
Kwaliteit van leven is een belangrijk thema in de gehandicaptenzorg. In 2020 ontwikkelde de VGN een toekomstvisie voor de gehandicaptenzorg, genaamd Visie 2030. Het doel is dat iedereen, ongeacht beperking, een betekenisvol leven kan leiden, hoe verschillend dat per individu ook kan zijn. De VGN vindt het daarom ook heel belangrijk dat iedereen in Nederland zich kan ontwikkelen en de ruimte krijgt om door te groeien naar een passende werkplek in de maatschappij. Opleiding is de beste toegangspoort tot werk, ook voor mensen met een beperking, hier vragen wij al jaren aandacht voor. Op 20 maart was de VGN aanwezig bij het rondetafelgesprek over het VN-verdrag in de Tweede Kamer om hierover te spreken. De VGN werd vertegenwoordigd door Alexander Kampschreur, ervaringsdeskundige, en Sjoerd Ouwens, aanjager van de Visie2030 bij de VGN. (zie bovenstaande foto)
VGN pleit voor integrale aanpak VN-verdrag
De Visie2030 dient als belangrijke leidraad voor de zorgorganisaties die bij de VGN zijn aangesloten. De realisatie van deze visie is echter alleen mogelijk door samenwerking met maatschappelijke partners én met politieke aandacht en betrokkenheid. De gebieden ‘werk & inkomen’, ‘onderwijs & ontwikkeling’ en ‘bestaanszekerheid’ hebben een belangrijke plek in het VN-verdrag Handicap. De implementatie van dit verdrag verloopt traag en oplossingen blijven uit, deels omdat het onduidelijk is welk ministerie waar verantwoordelijk voor is. De problemen en oplossingen zijn te versnipperd en worden niet in samenhang besproken. Daarom pleit de VGN al langer voor een integrale aanpak van de verschillende thema's door het kabinet.
Rapportages als input voor de hoorzitting
Voor de hoorzitting hebben de Nederlandse overheid, de belangenorganisaties van mensen met een beperking, waaronder Ieder(in), en het College voor de Rechten van de Mens rapportages aan het VN-comité gestuurd. Op basis van de hoorzitting zal het VN-comité adviseren hoe Nederland de uitvoering van het verdrag verder kan vormgeven. Dit advies moet worden meegenomen in de uitwerking van Nationale strategie implementatie VN-verdrag Handicap. Deze strategie is in 2023 tot stand gekomen in een intensief en co-creatief proces waaraan, naast ervaringsdeskundigen en cliëntenorganisaties, ook de VGN, gemeenten en ondernemersverenigingen hebben bijgedragen.
De delegatie van Ieder(in) volgen?
- Ieder(in) heeft voor deze hoorzitting een WhatsApp-kanaal gevormd, om de laatste updates te ontvangen: https://lnkd.in/eBrwhGKD
- Bericht Ieder(in): Maak kennis met de delegatie VN-verdrag Handicap voor Genève
‘We hebben de gehandicaptenzorg georganiseerd binnen te veel domeinen, in te smalle kadertjes. We hebben voor mensen met een beperking een soort versnipperde, parallelle samenleving gecreëerd. Waar mogelijk, wil je dat mensen gewoon naar school en aan het werk gaan, in plaats van naar aparte scholen en naar de dagbesteding.’’