Vitamine Natuur: aandacht voor groene werkomgeving breidt zich ook uit naar de gehandicaptenzorg
Nu de Groene GGZ een succes wordt, zoeken betrokken partijen naar uitbreiding in andere zorgsectoren, zoals de ziekenhuizen, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Op 19 november vond de aftrap van de verbreding plaats tijdens de conferentie Vitamine Natuur, georganiseerd door Collectief Natuurinclusief. Verschillende organisaties uit de gehandicaptenzorg en de VGN namen deel.
Effecten van beter beheer groene werkomgeving
In Nederland is 50.000 hectare natuur in handen van zorgorganisaties. En vaak liggen terreinen dichtbij grotere natuurgebieden. Als ze beter worden beheerd, worden ze een ‘hefboom’ om de natuur te verbeteren en dragen ze ook bij aan het welzijn en de gezondheid van de mensen die er leven en werken. Op deze wederkerigheid legde Tonja van Gorp van IVN natuureducatie de nadruk. Om initiatieven te versterken kreeg zij een subsidie van de Postcode Loterij.
Voorkom uitstroom jonge medewerkers
Onderzoekster Jolanda Maas van de Vrije Universiteit Amsterdam wees erop dat een beter gebruik van de groene leefomgeving in de zorg kan bijdragen aan het oplossen van problemen als overmatige stress, een hoge uitstroom van relatief jonge medewerkers en dus het personeelstekort.
Meedoen aan nieuw onderzoek Jolanda Maas
Zij zoekt nog deelnemers in de gehandicaptenzorg voor een nieuwe onderzoek naar de betekenis van de groene werkomgeving voor het welzijn, maar ook naar de implementatie van verbeteringen. Zorgprofessionals kunnen individueel meedoen, door een vragenlijst van vijftien minuten in te vullen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.
’s Heeren Loo en DeSeizoenen: gelijkwaardigheid
Vanuit de gehandicaptenzorg nam onder andere ’s Heeren Loo deel, die inmiddels de visie ‘Natuur voor jou’ heeft ontwikkeld. En Henric van Dijk van DeSeizoenen vertelde over de manier van werken op de tuinderij van Bronlaak. Gelijkwaardigheid is er het uitgangspunt en de 35 bewoners die er werken (zeg niet ‘dagbesteding’) worden beschouwd als rasechte tuinders die iets doen voor anderen.
Gebruik het groen in begeleiding en behandeling
Anne Schraagen van de VGN vertelde aan het slot dat ze had geleerd dat het goed is om te kijken wat de behoefte zijn van medewerkers en bewoners en het groen daarop aan te passen. Ook had ze inspirerende voorbeelden gehoord, zoals een natuurbingo, een buitensnoezelruimte en een groene speurtocht. We kunnen het groen volgens haar meer gebruiken in de begeleiding en behandeling van cliënten. Ook kan door samenwerking met de gemeente of de buurt een beter gebruik van het groen bijdragen aan ontmoeting en inclusie.
Informatie
Lees meer over de Groene Gehandicaptenzorg en de aandacht voor duurzaamheid vanuit de VGN.
En vind meer informatie op de website van Collectief Natuurinclusief