Theo van Uum in dagblad Trouw: ‘Werkgevers willen aantal flexibele krachten terugdringen’

Voor cijfers is het nog te vroeg, maar zorgorganisaties krijgen signalen dat zzp’ers bereid zijn terug te keren in een dienstverband. Dat zegt VGN-directeur Theo van Uum, namens de zorgbranches, in Trouw van 21 augustus. Werkgevers willen het aandeel flexibele krachten volgens hem al langer terugdringen.

Trouw

Belastingdienst gaat strenger controleren

Aanleiding voor het artikel in Trouw, van Judith Harmsen, is het voornemen van de Belastingdienst om vanaf 1 januari 2025 strenger te gaan controleren of zelfstandigen zonder personeel werkelijk ondernemer zijn, of dat er sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’. In de gehele zorg zijn 180.000 zelfstandigen werkzaam. Volgens het artikel hopen werkgevers dat dit voornemen van de belastingdienst zzp’ers ‘een zetje geeft richting vaste dienst’.

Kwaliteit van zorg

Als redenen waarom werkgevers het aandeel flexibele krachten willen terugdringen, noemt Van Uum dat vaste gezichten de kwaliteit van zorg ten goede komen en dat zzp’ers en uitzendkrachten duurder zijn dan vast personeel. 

Yonas Tewelde, bestuurder bij Vanboeijen, zegt hierover in het artikel: ‘Een passant, iemand die even binnenkomt en weer verdergaat, kan niet altijd de kwaliteit van zorg leveren waar we op hopen.’ Tegelijk benadrukken zowel Tewelde als Van Uum dat de zorg ook niet geheel zonder zzp’ers kan. Van Uum: ‘Soms heb je ze tijdelijk wel nodig. Bij piekdrukte of ziekte, of omdat je specifieke kennis nodig hebt.’

Omvang van de groep onduidelijk

Volgens Trouw is het nog zeer de vraag hoe groot de groep is die wil terugkeren naar een dienstverband, want in een enquête van het platform ZZP’ers in de zorg.nl zegt tachtig procent van de ondervraagden dat ze dat geen optie vinden.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Maarten Hüttner
Telefoonnummer
Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van