Senna en haar zusje zijn nu dikke vriendinnen
Senna (11 jaar) is een gezelligheidsdier. Ze is sociaal, open en nieuwsgierig en ze is dol op uitstapjes. Dat is meteen haar valkuil. Door haar licht verstandelijke beperking en vorm van autisme, PDD-NOS, heeft ze moeite met het verwerken van prikkels en informatie. Dat kan haar onrustig en gefrustreerd maken. Om dat te voorkomen en te zorgen dat de sfeer in het gezin goed blijft, schakelden haar ouders praktische pedagogische gezinsbegeleiding (PPG) in. Dat werkt: Senna is meer ontspannen, minder boos en dikke vriendinnen met haar zusje.
“Senna is graag met anderen bezig, maar helaas wordt ze daarin tegengewerkt door haar beperking”, vertelt haar moeder Natasja. “Bij teveel prikkels loopt ze over. Dan wordt ze verdrietig en kan ze boze buien krijgen. Bovendien is ze heel angstig en heeft ze veel structuur nodig. Ontspannen is voor haar moeilijk.” Een paar jaar geleden ging het niet goed in het gezin. Senna richtte haar frustraties onder andere op haar zusje van vier. “Ze vond het heel erg, maar ze kon het niet tegenhouden”, zegt Natasja. “Dat liep op een gegeven moment uit de hand en wij wisten het niet meer. We zochten een goede manier om met Senna om te gaan en de rust in ons gezin terug te brengen.”
Rust terugbrengen
Natasja schakelde Praktische Pedagogische Gezinsbegeleiding van Ons Tweede Thuis in. Patricia, praktisch pedagogisch gezinsbegeleider: “Ik begeleid ouders van een kind met een beperking, die problemen hebben met de opvoeding. Dat doen we bij hen thuis. Het is mijn doel om te zorgen dat ouders sterker in hun schoenen komen te staan. Eens in de drie weken ben ik een avond bij Senna’s ouders. We bespreken de afgelopen weken en we bekijken waar ze de komende tijd mee aan de slag gaan. De hulp die ik bied is praktisch en handelingsgericht: we zoeken samen naar praktische oplossingen, die passen bij Senna en bij het gezin.” “Ik vind het heel fijn dat er iemand bij ons thuis komt, die ziet hoe de situatie bij ons is”, zegt Natasja. “Kinderen met autisme kunnen op van alles reageren, ook op dingen die ik zelf niet meer zie. Patricia kijkt met een frisse, deskundige blik naar wat we nog meer kunnen doen om Senna te helpen.”
Ontspannen
Senna’s ouders hadden concrete vragen. Ze waren op zoek naar tips om Senna zelfstandiger te maken, om frustratie bij haar te voorkomen en om te zorgen dat Senna en haar zusje beter met elkaar overweg konden. Bovendien wilden ze handvatten om Senna meer te laten ontspannen. De begeleiding heeft al veel opgeleverd. Om haar zelfstandiger te maken, heeft Senna een aantal huishoudelijke taken gekregen. Zo dekt ze zelf de tafel, aan de hand van een kaart met picto’s. Voor sommige klusjes krijgt ze geld, zodat ze kan sparen voor speelgoed. Dat geeft haar een gevoel van controle. Patricia: “Om haar meer te laten ontspannen, gaat ze na school een uurtje rustig op haar kamer spelen. Daar krijgt ze een timer bij, zodat de tijd inzichtelijk wordt. Als Senna een moeilijke dag heeft, dan tekent Natasja de dag voor haar uit. Dan weet ze waar ze aan toe is en dat geeft rust.”
Samen spelen
Natasja: “We hebben geleerd hoe we boze buien kunnen voorkomen en oplossen. Belangrijk, maar de grootste winst is dat Senna en haar zusje nu goed met elkaar overweg kunnen. Dat komt doordat Senna meer ontspannen is en haar tijd beter kan vullen. Tijd waarin ze anders misschien ruzie zou maken met haar zusje.” Patricia: “Dat wij bij ouders thuis komen is heel belangrijk. Wij zien waar de knelpunten zitten, we kennen de problematiek van het kind en kunnen oplossingen op maat bedenken. Zo kan een gezin goed blijven functioneren.” Natasja: “Specialistische hulp krijgen van mensen die weten waar ze het over hebben, dat maakt het verschil. Niet alleen voor Senna, maar voor ons hele gezin.”
Wilt u het filmpje over Senna zien? Kijk dan hier.
Het geschreven portret in een PDF-bestand vindt u in de bijlage.