Presentatie NIOD-onderzoek naar vergeten slachtoffers WOII op 7 november
Op 7 november verschijnt 'Uit zorg verdreven. Het Nederlandse krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog' van Eveline Buchheim en Ralf Futselaar. Het boek is het resultaat van een onderzoek van het NIOD naar instellingen voor psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in bezet Nederland. Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting Vergeten Slachtoffers.
Oorlogsomstandigheden pakten desastreus uit
Vanaf 1940 werden patiënten van zogenaamde krankzinnigengestichten in Duitsland systematisch verwaarloosd en later zelfs vermoord. Het Nederlandse verhaal van de krankzinnigen is onbekender. Hoe werden in Nederland patiënten behandeld door een regime dat hen niet als volwaardig beschouwde? Duidelijk wordt dat de oorlogsomstandigheden en veelvuldige evacuaties voor deze kwetsbare, afhankelijke groep desastreus konden uitpakken. Eveline Buchheim en Ralf Futselaar beschrijven in 'Uit zorg verdreven' de harde feiten en laten daarnaast de betrokkenen zoveel mogelijk zelf aan het woord.
Gehandicaptenzorg droeg bij aan financiering onderzoek
Zowel instellingen uit de gehandicaptenzorg en de GGZ als het ministerie van VWS droegen financieel bij aan de fondsenwerving voor het onderzoek door de Stichting Vergeten Slachtoffers Tweede Wereldoorlog.
Informatie
Klik hier voor meer informatie over boekpresentatie.