Gedenkteken voor vergeten oorlogsslachtoffers Willem Arntsz Hoeve
In de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaal 1.137 patiënten overleden door actieve verwaarlozing van de nationaalsocialistische leiding. Uit onderzoek dat de raden van bestuur van Altrecht en Reinaerde, beiden rechtsopvolgers van de Willem Arntsz Stichting, hebben laten verrichten, blijkt dat mensen door verwaarlozing en onder erbarmelijke omstandigheden anoniem zijn gestorven. Afgelopen vrijdag is onder ruime belangstelling een gedenkteken voor deze 'vergeten slachtoffers' onthuld.
De 1.137 patiënten, van de in totaal 1.700 mannen en vrouwen die werden verpleegd in de Willem Arntsz Hoeve, zijn onder erbarmelijke omstandigheden anoniem gestorven. Om hun identiteit en verhalen boven water te halen, heeft Cecile aan de Stegge, samen met Marco Gietema, jarenlang onderzoek gedaan. De Willem Arntsz Hoeve werd in 1943 overgenomen door een nazi-gezinde geneesheer-directeur. Onderzocht is of er een verband aangetoond kon worden tussen de hoge sterfte en een bestuur dat psychiatrische patiënten als minderwaardig beschouwde.
"Het lijkt dat zieke patiënten minder voedsel kregen. Er zijn heel jonge mensen overleden. Een voorbeeld is een vrouw van 25 die in januari 1944 nog maar 41 kilo woog, terwijl de Hongerwinter pas in oktober 1944 begon. Zij stierf al in april 1944."
Het onderzoek naar de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld in en rondom de voormalige psychiatrische instelling de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder is nagenoeg afgerond. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een boek dat begin 2017 verschijnt.
Bij zowel nabestaanden als ook medewerkers leefde al langer de wens om een gedenkteken nabij de Willem Arntsz Hoeve op te richten. Het kunstwerk is ontworpen door Christoph Seijfferth en is onthuld door de burgemeester van Zeist en enkele nabestaanden.