Podcast over sekszorg: ‘Mensen met een beperking willen ook gewoon seks’

Hans is sekszorger. Mike spreekt regelmatig met hem af. Ze kennen elkaar al zeven jaar en zijn inmiddels erg op elkaar gesteld. Vanwege zijn beperking vindt Mike het lastig om intieme of seksuele contacten aan te gaan. Een probleem dat veel mensen met een beperking kennen. Daarom bestaan er gespecialiseerde dienstverleners zoals Hans, die tegen betaling intimiteit en seks verzorgen voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. We spraken hen erover in De StellingCast, de podcast van de VGN.

Hans en Mike vanaf de rug gefotografeerd terwijl Hans zijn arm om de (rolstoel van) Mike legt

Je beluistert De StellingCast op SoundcloudSpotify of Youtube. 

Een wezenlijk aspect van het menselijk leven

Seks en intimiteit zijn wezenlijke onderdelen van het menselijk leven. Mensen met een beperking zijn hierin niet anders of zoals Mike het uitlegt: 'Gehandicapten willen ook gewoon seks.' Sekszorg kan uitkomst bieden, maar veel mensen weten niet van het bestaan. Naast onwetendheid is er ook nog eens sprake van een taboe. Kortom: er wordt te weinig over seks(werk) gepraat. Daarom pleiten beide heren voor meer openheid. Hans: 'Ik kom in mijn werk regelmatig mensen van hogere leeftijd tegen die nog nooit met iemand seks hebben gehad. Niemand heeft hen gevraagd wat ze daarvan vinden. Als iemand hen éindelijk ernaar vraagt, barsten ze spontaan in huilen uit van opluchting.'

Voor wie is de rekening?

Tijdens het gesprek worden de vervelende gevolgen besproken van een gebrek aan intiem lichamelijk contact bij mensen met een beperking. Denk aan eenzaamheid, een lager zelfvertrouwen, of zelfs ongeplande of ongewenste seksuele uitspattingen. Om dit tegen te gaan zijn er verschillende organisaties in het leven geroepen die seksuele dienstverlening regelen, zoals de SAR (Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling), waar Hans werkt. Hoewel de SAR al sinds de jaren tachtig bestaat, is er nog geen wettelijke definitie van sekszorg (sociaal-erotische dienstverlening, sociaal sekswerk, seksuele dienstverlening). Daardoor is er ook geen uitsluitsel over de vraag wie de rekening krijgt: de gemeente, zorgverzekeraar of de cliënt zelf. Mike en Hans vragen daarom om actie om deze zorg – want zo zien zij het – beter te financieren. 

Leren broek

In deze podcast hoor je Mike en Hans in een open, ontwapenend gesprek met elkaar. Ze spreken over de betekenis van hun contact, over hun eerste ontmoeting en de leren broek van Hans. Ze vertellen over de kansen van sekszorg en wat er nog gedaan moet worden om seks en intimiteit een gewoon onderdeel van het leven van mensen met een beperking te laten zijn.

Meer informatie

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over seksualiteit, erotiek en intimiteit voor mensen met een beperking. Al deze verhalen lees je op onze speciale campagne-pagina.

De VGN ging ook in gesprek met bestuurders Ageeth Ouwehand ('s Heeren Loo) en Frank van der Linden (Humanitas DMH). Hoe gaan deze organisaties om met sekswerk in de gehandicaptenzorg? Lees het hele interview hier.

Op 25 mei gaat de film Ada in première, over beperkingen en genegenheid in fysieke liefde. Rondom de film werden vijf talkshows georganiseerd waaraan ook Van der Linden en Ouwehand deelnamen. De VGN sprak met Fabian Jansen, regisseur van de film. Lees hier meer.

Zafanja Hartog, voorzitter van de Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) schreef een gekruide blog over het thema: ‘Onbeperkt meedoen, maar dan zonder seks’ 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van