Onderzocht: kennisbeleid gehandicaptenzorg tussen 1974 en 2024

Onderzoekers Marion Kersten en Martin Schuurman namen het kennisbeleid van de afgelopen vijftig jaar in de gehandicaptenzorg onder de loep. Naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen (NTz) schreven zij hierover het artikel ‘Zonder kennis geen kwaliteit’. Wat kan de gehandicaptenzorg leren van deze geschiedenis? ‘Bij kennisbeleid moet het eigenaarschap liggen bij het veld.’

Zonder kennis geen kwaliteit

Kennisbeleid gehandicaptenzorg door de jaren heen: van non-existent naar toekomstbestendig

Het artikel, dat in het laatste nummer van NTz is gepubliceerd, beschrijft aan de hand van tal van gebeurtenissen en documenten de aard en de ontwikkeling van het kennisbeleid in vier periodes:

  • 1974-1989: groeiende aandacht voor onderzoek. Van kennismanagement is nog geen sprake.
  • 1990-1999: het begin van kennisbeleid in het verlengde van het landelijke kwaliteitsbeleid en de ontwikkeling van kwaliteitszorg.
  • 2000-2014: kennisbeleid wordt doorgezet door het ministerie van VWS. De VGN, Vilans en ZonMw werken samen via het convenant ‘Kennis naar de praktijk’.
  • 2015-2024: focus van kennisbeleid ligt op toekomstbestendige zorg. Veel aandacht gaat uit naar versterking van de kennisinfrastructuur, denk aan de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen en de Kenniscoalitie zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen.

 

Mensen uit de praktijk zijn de eigenaar van kennisbeleid

In het artikel komen ook lessen en aanwijzingen voor toekomstig beleid aan bod. Zo onderstrepen de onderzoekers het belang van eigenaarschap. Het eigenaarschap van kennisbeleid hoort te liggen bij de veldpartijen, zoals Ieder(in) en de VGN. Volgens Kersten en Schuurman moeten stakeholders erkennen dat veldinitiatieven leidend zijn, en dus niet de top-down (landelijke) sturing.

 

Lees hier het artikel ‘Zonder kennis geen kwaliteit’

Het volledige artikel is te lezen en te downloaden via de NTz website.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Marion Kersten
Telefoonnummer
06-13205983
Marion Kersten

Deze pagina is een onderdeel van