Nieuwe verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ van start

De Vereniging Nederlandse Gemeenten is gestart met de tweede verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, die gemeenten moet stimuleren de toegankelijkheid te verbeteren. Daarmee zet de VNG het werk van de VGN voort, die de eerste verkiezing in 2017 initieerde. De aanpak is flink vernieuwd. Zo doen alle gemeenten in Nederland automatisch mee aan de verkiezing en kan iedereen in Nederland meebepalen welke gemeente de winnaar wordt op www.meesttoegankelijkegemeente.nl.

Superteam VNG
Het Superteam VNG, de ambassadeurs van de verkiezing

Na twee publieksronden kiest een vakjury de uiteindelijke winnaar. Een Superteam van talentvolle ervaringsdeskundigen doet verslag van de verkiezing. Dit team gaf op 17 mei het startschot van de verkiezing en overhandigde symbolisch een gouden envelop aan een aantal wethouders van verschillende gemeenten in het land, om ze welkom te heten bij de verkiezing. 

Gemeenten aan zet

Het is vijf jaar geleden dat het VN-Verdrag Handicap door Nederland is geratificeerd, dat overheden verplicht zich ervoor in te spannen dat mensen met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig kunnen meedoen. Toch zijn veel gemeenten in veel opzichten onvoldoende ingericht voor mensen met een beperking. Leonard Geluk, algemeen directeur VNG: “Gemeenten hebben een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat toegankelijkheid voor iedereen gewoon wordt, zodat ook mensen met een beperking zonder obstakels kunnen werken, winkelen, sporten en naar school gaan. Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten, om de omgeving nog beter in te richten. En het mooie is: alle Nederlanders mogen meebepalen wie de prijs verdient.”

Superteam doet verslag

De verkiezing wordt vastgelegd door het Superteam, dat bestaat uit de talentvolle makers Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA van o.a. Weet Wat Je Date), Mari Sanders (regisseur en documentairemaker, van onder andere Mari staat op), Zjos Dekker (de zelfverklaarde leukste autist van Twitter), Wirin Jewlal (schrijver en genomineerd voor De Gouden Venus van Milo) en Deborah Cameron (programmamaker, host en PowerQueen). Ze brengen in beeld hoe het is gesteld met de toegankelijkheid in Nederland. Hun verhalen zijn op  www.meesttoegankelijkegemeente.nl te volgen. 

Zo werkt het

Behalve de titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ kent de jury ook een aanmoedigingsprijs toe aan een gemeente die goed op weg is. In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders via een vragenlijst gemeenten inhoudelijk beoordelen. De uitslag daarvan bepaalt welke twaalf gemeenten doorgaan naar de halve finale. Mensen kunnen daarna op de halve finalist stemmen die volgens hen het meest toegankelijk is. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury in oktober dit jaar de winnaar. Deze gemeente krijgt, behalve de roem, ook een award ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking en een mooi vormgegeven toeristische route. Die voor iedereen toegankelijk is en leidt langs alle mooie plekken binnen de gemeentegrenzen van de nieuwe titelhouder.

 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan van Ruijven
Telefoonnummer
06-21213460
Johan van Ruijven