Masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek' 2020 feestelijk afgerond
Op 18 september 2020 is de zevende editie van de VGN-masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' afgerond. In een feestelijke bijeenkomst reikte VGN-directeur Frank Bluiminck de certificaten aan de deelnemers uit.
De opbrengst van de masterclass
In de masterclass, die in januari 2019 van start ging, hebben de deelnemers geleerd om stap voor stap een gedegen, kansrijk onderzoeksplan op te stellen en uit te voeren. Onderdeel hiervan is ook het leggen en onderhouden van contacten met onderzoekers, hoogleraren, academische werkplaatsen en het verzorgen van presentaties over de onderzoeksthema's. Enkele onderzoeken zijn al gestart en voor andere zijn voorstellen ingediend bij o.a. ZonMw. De onderzoeksvoorstellen in deze editie van de Masterclass richtten zich op:
- digitale vaardigheden van professionals
- brilgewenning voor mensen met verstandelijke beperkingen
- teambegeleiding door orthopedagogen
- bevlogenheid en positieve energiebronnen van medewerkers
- neuropsychologische diagnostiek van visuele aandacht en perceptie bij kinderen
- onthullingsproces van misbruik bij mensen met verstandelijke beperkingen
- wandelen als medicijn: de meerwaarde van meer bewegen bij mensen met verstandelijke beperkingen
- aandacht voor de nacht bij mensen met verstandelijke beperkingen
De deelnemers en hun ervaringen
De deelnemers waren afkomstig van de volgende organisaties: Reinaerde, Visio, Bartimeus, Amerpoort, Zozijn, Severinus, Cordaan en Gemiva. De docenten Joop Hoekman (Training, Advies, Onderzoek) en Sabina Kef (Research Support Gehandicaptenzorg en senior-onderzoeker aan de VU) hebben bij alle deelnemers veel ontwikkeling gezien op het gebied van literatuur zoeken, kennis over methodes in onderzoek, onderzoeksmind vergroten en academisch schrijven. Uit de leerlogboeken en onderzoeksvoorstellen blijkt dat de deelnemers dit onderzoeks-avontuur volop zijn aangegaan, waarbij ze ook de specifieke expertise van enkele gastdocenten hebben weten te integreren in hun onderzoeksactiviteiten. Ze hebben een nieuwe kijk op onderzoek in de gehandicaptenzorg gekregen en kunnen de Masterclass-ervaring ook in hun klinische werkzaamheden zeer goed gebruiken.
Volgende editie
Wilt u binnen uw organisatie ook meer doen met wetenschappelijk onderzoek? Het streven is om in januari 2021 te starten met een nieuwe – wellicht hybride - editie van deze masterclass (hierbij geldt vanzelfsprekend een voorbehoud i.v.m. coronamaatregelen). Zodra hier meer over bekend is wordt dat op deze website gepubliceerd.