Masterclass WO met trots afgerond

Op 21 juni 2024 is de negende editie van de VGN-masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' afgerond. In een bijeenkomst waarin trots en verbondenheid centraal stonden, ontvingen de deelnemers hun certificaten. Veel van de onderzoeksvoorstellen zullen binnenkort van start gaan.

Masterclass
Links: Uitreiking certificaat Rechts: Docenten Masterclass

Van vraag naar design en uitvoering

De masterclass ging in september 2023 van start en de zeven deelnemers (niet allen op de foto) hebben geleerd om stap voor stap een gedegen, kansrijk onderzoeksplan op te stellen en uit te voeren. Onderdeel hiervan was ook het leggen en onderhouden van contacten met onderzoekers, hoogleraren, academische werkplaatsen, cliëntenraden en het verzorgen van presentaties over de onderzoeksthema's.

Potentieel en prachtige stappen

De docenten Sabina Kef (OCO: Onderzoek, Coaching en Onderwijs) en verbonden aan de Faculteit Maatschappij – en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Mariët van der Molen (Onderzoek, Onderwijs en Advies) hebben bij alle deelnemers veel ontwikkeling gezien op het gebied van literatuuronderzoek, kennis over methodes in onderzoek en academisch schrijven. Er liggen nu prachtige onderzoeksprojecten klaar om van start te gaan, sommige zijn al gestart of zullen in september beginnen. De deelnemers hebben allen hun 'onderzoeksmind' vergroot.

Anders kijken naar onderzoek in de gehandicaptenzorg

Uit de leerlogboeken en onderzoeksvoorstellen blijkt dat de deelnemers dit onderzoeks-avontuur volop zijn aangegaan, waarbij ze ook de specifieke expertise van enkele gastdocenten hebben weten te integreren in hun onderzoeksactiviteiten. Ze hebben een nieuwe kijk op onderzoek in de gehandicaptenzorg gekregen en kunnen de Masterclass-ervaring ook in hun klinische werkzaamheden zeer goed gebruiken.

De onderzoeksvoorstellen van de deelnemers

De onderzoeksvoorstellen in deze editie van de Masterclass richten zich op:

  • Het verdragen van ongemak: hoe (de zoektocht naar) een 'moral community' de kwaliteit van de zorg kan verbeteren.
  • Het effect van de interventie 'Vat van zelfwaardering' bij mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid
  • De rol van een (coördinerend) verpleegkundige in teams voor zorg aan mensen met LVB+.
  • Hoe kijken ouders met een LVB, professionals en hun kinderen terug op het proces van gezamenlijke besluitvorming om de kinderen elders te laten wonen? 
  • Hoe kan de kwaliteit van de slaap verbeterd worden met inzet van technologie bij mensen met een meervoudige en visuele beperking?
  • Welke lessen kunnen we leren uit bijna-faillissementen in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen om in de toekomst hun zorg te kunnen borgen?
     

Waar kwamen de deelnemers vandaan?

De deelnemers aan de masterclass waren afkomstig van de volgende organisaties:

  • Koninklijke Visio
  • 's Heeren Loo
  • Dichterbij
  • Praktijk Mathurin
  • Pluryn
  • William Schrikker groep: Partners voor Jeugd
     

Volgende editie Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek

De voorbereidingen voor de volgende editie van de Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek gaan binnenkort van start.. Houd de VGN-website in de gaten voor meer informatie over de voorlichtingsbijeenkomst en de start van deze 10e editie van de Masterclass. Als je interesse hebt, kun je ook nu al mailen naar: secretariaat@vgn.nl

Deze pagina is een onderdeel van