Lancering podcast InZicht: van overtypen naar het volledig elektronisch uitwisselen van gegevens
De zorg digitaliseert. Maar wat betekent dat voor het uitwisselen van gegevens tussen zorgprofessionals en cliënten én tussen zorgprofessionals onderling? In een vijfdelige podcastserie spreken we betrokkenen uit de wereld van de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de ouderenzorg over een kleine revolutie in de informatieoverdracht. Weg met de ordners, de fax en de telefoon. Maar hoe dan? Dat hoor je in de podcast InZicht.
ActiZ, VGN en Zorgthuisnl lanceren de podcastserie over elektronische gegevensuitwisseling voor bestuurders
Slimme toepassingen helpen cliënten om langer zelfstandig te blijven. Met behulp van technologie wordt het werk van zorgprofessionals efficiënter, beter én leuker. Maar de digitale transformatie van de zorg gaat over meer dan alleen technologie. Het veilig uitwisselen van gegevens, tussen zorgprofessionals en hun cliënten en zorgprofessionals onderling, is daarbij essentieel. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van de cliënt die vanaf de huisarts naar de wijkverpleegkundige gaan of een persoonlijke gezondheidsomgeving waarbij de cliënt zijn eigen medische gegevens kan inzien.
Meer tijd voor de cliënt
Als elektronische gegevensuitwisseling in de keten goed is geregeld, neemt de kwaliteit van zorg toe. Daarnaast hebben zorgprofessionals meer tijd voor de directe zorg aan hun cliënten. Cliënten zelf ervaren meer regie. En de organisatie? Die is efficiënter. Om de transitie naar het elektronisch uitwisselen van gegevens goed en vlot van de grond te krijgen, is er bewustzijn en verandering in iedere laag van de organisatie nodig. Hoe kun je dit aanpakken en wat komt daarbij op je pad? Dat hoor je in deze podcastserie.
De afleveringen
In vijf afleveringen spreekt journaliste Sandra Rottenberg met bestuurders, verpleegkundigen, projectleiders en ICT-professionals uit de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de ouderenzorg over de beweging naar het elektronisch uitwisselen van gegevens. Wat betekent dat voor de mensen op de werkvloer, voor de cliënten en hun familie en voor de zorgorganisatie zelf? Laat je bijpraten door de mensen die nu al de verandering in gang zetten.
Je vindt de podcast op Spotify, Google of Apple Podcasts of beluister alle afleveringen hieronder (klik op de titel om een specifieke aflevering te beluisteren).
Aflevering 1: De zorg digitaliseert (en we doen allemaal mee)
In de eerste aflevering spreekt Sandra over de digitale transformatie van de zorg met Jef Mol (Raad van Bestuur Santé Partners), Annemiek Mulder (Beleidsadviseur ActiZ) en Han Huizinga (Beleidsadviseur VGN). Het elektronisch uitwisselen van gegevens gaat volgens hen over meer dan administratieve processen of ICT-systemen: het gaat om de inhoud en uitvoering van de zorg. Dit vraagt wat van zorgprofessionals die dagelijks zorg leveren aan cliënten. Jef, Annemiek en Han roepen bestuurders op hierover na te denken én mee te praten.
Aflevering 2: Digitaal denken en doen
Elektronische gegevensuitwisseling is niet slechts een ICT-project, stellen gasten Jolanda Buwalda (voorzitter Raad van Bestuur Omring), Monique Caubo (voorzitter Raad van Bestuur Dichterbij), Yoannette de Boer (Manager ICT en strategisch adviseur Raad van Bestuur Amstelring) en Frida van de Klippe-van Dam (CNIO verpleegkundige Isala Klinieken). Integendeel, het is een transitie die de hele zorgorganisatie moet doormaken. Dit vergt denkkracht en flexibiliteit van alle medewerkers. En bestuurders? Die hebben een rol om dit te stimuleren en aan te sturen.
Aflevering 3: De praktijk van elektronische gegevensuitwisseling in de ouderenzorg
IJsselheem is een ouderenzorgorganisatie in de regio Zwolle, Kampen en Zwartewaterland. Bestuurder Karin Leferink is ervan overtuigd dat PGO en eOverdracht meerwaarde biedt voor de zorgprofessionals in de sector. Tegelijkertijd loopt zij ook tegen uitdagingen aan tijdens de ontwikkeling en implementatie. Naast Karin, schuiven in deze aflevering ook Iannis Syntychakis (manager ICT- infrastructuur en -techniek) en Arenda Jansen (verpleegkundige en CNIO) aan.
Aflevering 4: De praktijk van elektronische gegevensuitwisseling in de gehandicaptenzorg
Gehandicaptenorganisatie Koraal nam deel aan de zogeheten proeftuinen InZicht. Hiermee zette de gehandicaptenzorgorganisatie de Persoonlijke Gezondheidsomgeving in de steigers. Nu staat voor Koraal de implementatie van eOverdracht op de planning. In de vierde aflevering van de podcast InZicht deelt Fabiënne Dirckx, digicoach bij Koraal, haar ervaringen. Ook spreken we Marieke van Boxtel (Projectmanager ICT bij Dichterbij) en Wiebe Kortenbach (Enterprise Architect bij Dichterbij).
Aflevering 5: Elektronische gegevensuitwisseling als onderdeel van digitale transformatie
Markenheem is een kleine ouderenzorgorganisatie in de Achterhoek. Bestuurder Anja Stunnenberg is doordrongen van het belang van de digitale transformatie. Ze vertelt vanuit haar perspectief hoe de organisatie digitaliseert en in de toekomst wil gaan voldoen aan de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Haar belangrijkste tip? Kleinere zorgorganisaties moeten samen optrekken en afwachten is zeker geen optie. Ook Rémy Laurensse (teammanager ICT) en Niek Giesbers (wijkverpleegkundige) delen hun inzichten in deze laatste aflevering.