Kinderen testen tentoonstelling op toegankelijkheid

Professor Plons van het Maritiem Museum Rotterdam is de eerste kindertentoonstelling die goedgekeurd is door de Speeltuinbende, een testteam van kinderen met en zonder handicap op initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Het is voor het eerst dat zij geen speeltuin, maar een tentoonstelling aan hun kritische test onderwerpen. Het keurmerk is door Luke Boerman, kinderambassadeur van NSGK, uitgereikt aan de directeur van het Maritiem Museum.

In de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons gaan kinderen van 4 tot 10 jaar op avontuur in de haven van de professor en zijn vrienden en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. Het Maritiem Museum heeft, met financiële steun van NSGK, speciaal gelet op de toegankelijkheid van de tentoonstelling voor kinderen met een beperking. Dat is gelukt, bleek uit de test van de Speeltuinbende.

Tim (slechtziend): “Veel toestellen hebben felle kleuren waardoor ik ze kan zien. Een paar nog niet maar alles bij elkaar zijn er genoeg waar ik goed op kan spelen“. Luke (geen onderarmen en -benen): “Ik vond het schip van Professor Plons het leukst. Er waren veel leuke weetjes en ik kon overal goed bij”. Zijn broertje Sem (ADHD) vond het “vetcool“.
 
Goed voorbeeld
Ingrid Tuinenburg, directeur van NSGK: “Het Maritiem Museum is het eerste museum dat al in de ontwerpfase rekening heeft gehouden met kinderen met een beperking. Dat heeft een prachtige tentoonstelling opgeleverd die voor iedereen toegankelijk is. Ik ben er trots op dat we daar als NSGK aan konden bijdragen, en ik hoop dat vele musea dit goede voorbeeld zullen volgen.

Frans van Hamburg, directeur van het Maritiem Museum Rotterdam: “We vinden het belangrijk dat ons museum laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk is. We zijn blij met het keurmerk van de Speeltuinbende en hopen dat veel kinderen met én zonder handicap ons weten te vinden”
 
NSGK
De Speeltuinbende is een initiatief van NSGK, het goede doel voor kinderen en jongeren met een beperking in Nederland. De stichting ondersteunt jaarlijks honderden projecten op het gebied van vakantie, cultuur, wonen, werk, beeldvorming – alles wat nodig is om met een beperking zo volwaardig mogelijk te leven. Dat kan dankzij de hulp van donateurs en vrijwilligers.
 
Maritiem Museum Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam wil een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het dagelijks leven. Voor de jongste doelgroep wordt deze ambitie al sinds 1991 gerealiseerd met verschillende edities van de tentoonstelling 'Professor Plons'. Mede dankzij 'Professor Plons' heeft het Maritiem Museum zich ontwikkeld tot het sterkste museummerk van Rotterdam. Afgelopen zomer beleefde het museum de drukste weken ooit gemeten dankzij de vernieuwde expositie.