Bendeleider Speeltuinbende: 'Samen leven begint met samen spelen'
Veel kinderen met een handicap voelen zich eenzaam, schrijft Cerunne Bouts van De Speeltuinbende. 85 procent van hen heeft geen vriendje in de buurt. Maar op De Grote Samenspeeldag, die op 26 juni in Nieuwegein wordt gehouden, horen alle kinderen erbij.
Kinderen met en zonder handicap maken samen plezier
Op 26 juni organiseert De Speeltuinbende, een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind, opnieuw De Grote Samenspeeldag. Hier kunnen álle kinderen, met en zonder handicap, samen plezier maken. Dit evenement is meer dan zomaar een leuk dagje uit. Het is wat wij noemen een ‘samen-ervaring’: kinderen ervaren hier dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.
Veel kinderen met een handicap voelen zich eenzaam
In onze samenleving hebben we veel zaken speciaal georganiseerd voor mensen met een handicap: speciale scholen, speciale sportverenigingen en speciale dagjes uit. Voordeel daarvan is dat het veilig voelt, en dat we ondersteuning op maat kunnen geven. Nadeel is dat veel mensen met een handicap nauwelijks nog het gevoel hebben deel uit te maken van de maatschappij. Als ik even spreek voor de kinderen voor wie ik mij inzet: veel kinderen met een handicap voelen zich eenzaam.
Andere kinderen kennen elkaar van school
Neem bijvoorbeeld Sijtje van 12 jaar. Zij gaat naar een school voor speciaal onderwijs. Haar moeder vertelde me: ‘Omdat Sijtje buiten het dorp naar school gaat, ziet of spreekt ze nauwelijks kinderen uit de buurt. Andere kinderen kennen elkaar allemaal van school, zitten bij elkaar in de klas. Zij zoeken elkaar op, zijn gezellig bij elkaar aan het spelen. Maar ze denken er niet aan om even bij Sijtje langs te lopen. Dat is logisch. Maar het doet me wel verdriet, om te zien dat mijn kind alles alleen doet.’
Veel speelplekken zijn niet toegankelijk
Er zijn veel kinderen zoals Sijtje. Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de kinderen met een handicap die speciaal onderwijs volgen géén vriendje in de buurt heeft. Daar komt bij dat veel speelplekken niet toegankelijk zijn voor kinderen met een handicap, en dat deze kinderen zich vaak niet welkom voelen. Zo groeien kinderen met en zonder handicap al van jongs af aan op in gescheiden werelden.
Verbeter je rolstoelskills – ook voor kinderen zonder rolstoel
Op De Grote Samenspeeldag zorgen we ervoor dat elk kind kan meedoen. Er is voor iedereen iets te beleven: muziek maken met onze artiesten, je rolstoelskills verbeteren – ook heel leuk als je geen rolstoel hebt! – samen op avontuur gaan en lol maken, jezelf op de foto zetten met onze fotospiegel, gamen, snoezelen, watersporten met Sailwise, circustrucs leren en nog veel meer. Verder maken we het terrein en de activiteiten zo goed mogelijk rolstoeltoegankelijk en zorgen we voor aangepaste sanitaire voorzieningen. En er zijn professionele spelbegeleiders aanwezig; zij zorgen ervoor dat elk kind een onvergetelijke dag heeft en niemand buiten spel staat.
Iedereen kan meedoen
Na De Grote Samenspeeldag in 2021 hoorde ik een ouder zeggen: ‘Wat ik echt fantastisch vind is dat allemaal verschillende kinderen hier met elkaar kunnen samenspelen. Of je nou in een rolstoel zit of gewoon loopt, het maakt niet uit. Echt iedereen kan meedoen.’ Dat is precies waarvoor we het doen.
Duizenden ‘samen-ervaringen’
Zo creëren we, met steun van onze donateurs, jaarlijks duizenden ‘samen-ervaringen’. Niet alleen met samen spelen, maar ook samen sporten en samen naar school gaan. Zodat we kinderen met en zonder handicap langzaam maar zeker het besef meegeven: ook kinderen met een handicap horen erbij. Door kinderen samen te laten spelen, sporten en leren, leggen we de basis voor samen leven.
Informatie
Benieuwd hoe zo’n samen-ervaring eruit ziet? Meld je hier aan.
Bekijk de video over de vorige Samenspeeldag.
Cerunne Bouts is bendeleider van de Speeltuinbende.