Ingrijpende zoektocht naar seksualiteit in documentaire Sexual Healing
Afgelopen week ging de documentaire Sexual Healing in première tijdens het Movies that Matter Festival. Het is een intiem en indringend portret van Evelien, die sinds haar geboorte spastisch is en een sterk verlangen heeft naar seksualiteit. Nu, op haar 53ste, vindt ze de tijd rijp voor een zoektocht naar intimiteit. Maar twijfel en onzekerheid zijn nooit ver weg. Wordt ze haar innerlijke obstakels de baas?
Verlangen naar intimiteit aangewakkerd
‘Op mij zit toch niemand te wachten…’ Het is de sterke overtuiging van Evelien. Ze is spastisch, zit in een rolstoel, en de weinige seksuele ervaringen in haar leven waren teleurstellend. Maar gesprekken met haar hulpverlener Brigitte wakkeren bij Evelien het verlangen naar intimiteit aan. En dus waagt ze de sprong in het diepe.
‘Ik heb ineens een vrouwenlijf’
In de documentaire zie je Evelien en Brigitte op zoek gaan naar mooi ondergoed, iets wat Evelien sinds haar twintigste niet meer heeft gedragen. ‘Ik heb ineens een vrouwenlijf,’ zegt ze tegen haar spiegelbeeld terwijl ze haar nieuwe bh bekijkt. Ze bezoeken ook een winkel voor seksartikelen. En uiteindelijk komt ze in contact met seksverzorger Thomas, met wie ze overweegt eens af te spreken. Ze ontdekt echter dat ze op de eerste plaats zichzelf moet liefhebben zoals ze is. En dat gaat haar lang niet altijd gemakkelijk af.
Sexual Healing is een documentaire van Elsbeth Fraanje. Eerder won zij een Gouden Kalf voor haar documentaire Snelwegkerk.
Kijk de documentaire Sexual Healing terug
Ervaren van seksualiteit is een primaire behoefte
Maandag 11 april werd in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gehouden met een aantal betrokkenen over het belang van intimiteit, seksualiteit en sekszorg. Uiting kunnen geven aan seksualiteit is belangrijk, omdat seksuele gezondheid zowel de mentale als fysieke gezondheid van mensen beïnvloedt. Hiermee is het een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid. Het ervaren van intimiteit en seksualiteit is voor veel mensen een primaire behoefte en mensen met een beperking zijn daar geen uitzondering op. Het enige verschil is dat zij soms hulp nodig hebben bij het vormgeven hiervan.
Recht op seksuele gezondheid voor mensen met een beperking blijft buiten beeld
Stichting Tiresias spreekt namens een aantal organisaties die seksuele dienstverlening aanbieden: ‘Seksuele gezondheid heeft een grote invloed op de algemene gezondheid en het welzijn van het individu. Ook voor mensen met een beperking. Het recht van mensen met een beperking op seksuele gezondheid blijft maatschappelijk om allerlei redenen buiten beeld. Dit ondanks het feit dat Nederland in 2016 het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking heeft ondertekend, waar ook seksuele en reproductieve rechten deel van uitmaken.’
Stichting Tiresias staat voor bescherming, respecteren en realisatie van de seksuele rechten van de mens zodat iedereen seksualiteit kan beleven. Tiresias wil tevens het taboe rond handicap en seksualiteit doorbreken.