Inclusie voor iedereen, met kennis als hulpmiddel
Een mini-symposium met deze titel bracht op 16 februari 2023 bij De Hartekampgroep te Heemstede een enthousiaste groep ambassadeurs bijeen. Zo’n 40 beleidsmakers, -bepalers en -uitvoerders, van o.a. de gemeente Heemstede, VWS, ZonMw en zorgorganisaties, lieten zich inspireren door inleidingen van Marjolein ten Hoonte, Theo van Uum en Marlijn Lenselink. De rode draad: meedoen voor iedereen vraagt om kennis (zoals op www.inclusievooriedereen.nl), een breed perspectief, ondernemerschap èn lef.
Kunnen we het even over werk hebben?
In haar openingsbijdrage deelde Marjolein ten Hoonte haar inzichten en ervaringen als directeur arbeidsmarkt en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Randstad Groep Nederland. Voor meer meedoen op de werkvloer is het volgens haar essentieel om het perspectief van zorg te verbreden naar werkgevers. En om als antwoord op hun vragen om arbeidskrachten gezamenlijk mèt hen te leren om inclusief te worden. Daarbij kan kennis helpen om tot inwerkprogramma’s op maat te komen, waarbij de kwaliteiten van ieder individu worden benut. De kennissynthese en praktijkvoorbeelden op www.inclusievooriedereen.nl, het initiatief van Martin Schuurman en Anke Visserman dat aanleiding vormde voor dit minisymposium, zijn hierbij goede kennisbronnen.
Kennis om de VGN Visie 2030 te realiseren
Ook VGN-directeur Theo van Uum ging in op het realiseren van werk voor iedereen, een van de ambities van de VGN Visie 2030. Hij liet in zijn bijdrage zien, dat kennis een noodzakelijke bouwsteen vormt. Bij voorbeeld door inzicht te krijgen in faal- en succesfactoren en in good practices, met de succesverhalen van mensen die aan het werk zijn gegaan op https://www.everydayheroes.com/ als sprekend voorbeeld. Tenslotte pleitte hij voor onderzoek naar de impact van VGN-activiteiten zoals de Academie voor Zelfstandigheid 2.0, en, samen met SWZ en Divosa, Simpel Switchen om de overgang van dagbesteding naar werk te versoepelen.
Werken aan inclusie bij de Hartekampgroep
Als hekkensluiter presenteerde bestuurder Marlijn Lenselink van De Hartekampgroep enkele inspirerende voorbeelden uit haar eigen organisatie, die leiden tot meer wederkerige relaties tussen cliënten en andere burgers. Van de ene kant door de buitenwereld meer naar binnen te halen en van de andere kant door meer werkplekken in de samenleving te realiseren. Met als prachtig voorbeeld: het Nova college. ‘Dit is de leukste werkplek van Nederland’, aldus een van de deelnemers.