Column Boris van der ham: ‘Hup, leg die rode loper uit!’

Boris van der Ham is voorzitter van de VGN en zet zich in voor een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen. Hij benadrukt dat we het vooral samen moeten doen met de mensen waar het over gaat, want zij zijn de experts. Lees meer in zijn column.

Boris van der Ham

Meedoen aan de Special Media Awards

Eind september werd het vernieuwde Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg gepresenteerd in het kantoor van Middin in Rijswijk. Samen met ervaringsdeskundige Caron Landzaat praatte ik de lancering aan elkaar. Het was een mooie bijeenkomst, met mooie beleidsdoelen en mooie voornemens.

Tijdens de koffiepauze werd ik aangesproken door een cateringmedewerker van Middin. ‘Ik ken u’, zei hij. Ik vroeg hem waarvan. ‘Van het filmpje van de Special Media Awards’, antwoordde hij. Een paar weken voor de bijeenkomst had ik namelijk een filmpje opgenomen waarin ik als voorzitter van de VGN mensen met een  verstandelijke beperking oproep om hun media-uiting in te zenden voor deze Awards. ‘Ik doe ook mee’, zei de jongeman. ‘Ik maak filmpjes op instagram!’

Confronterende oefening

Na dit gesprekje haastte ik me weer naar de tweede helft van de bijeenkomst. Samen met Caron riep ik twee andere ervaringsdeskundigen op het podium: Idman Nur en Milan Dorreboom. Zij daagden het publiek uit tot het doen van een oefening.

Alle aanwezigen mochten vijf dromen op een papiertje schrijven. Daarna werd het publiek gevraagd dat papiertje aan de buurman te geven, waarna die buurman zonder enige vorm van overleg twee dromen radicaal weg moest strepen. Het was een confronterende oefening, want een aantal van de dromen die werd weggestreept waren diepgevoelde wensen. Zo had iemand ‘een goede gezondheid voor mijn naasten’ opgeschreven als droom, en de buurman had dat zomaar weggestreept.  Terwijl diegene dat juist had opgeschreven omdat een familielid ernstig ziek was. Dat had de buurman alleen niet zo begrepen, en die schaamde zich nu een beetje.

Samen met de mensen waar het over gaat

Idman en Milan hadden hun punt duidelijk gemaakt: laat de gehandicaptenzorg samen met de mensen waarover het gáát altijd een open, nieuwsgierig en eerlijk gesprek voeren over hun dromen. Ik moest bij die oefening ook denken aan het gesprek dat ik daarvoor met de cateringmedewerker had. Want wat is het geweldig dat er de Special Media Awards zijn! Ja, sociale media is best een vraagstuk bij mensen met een verstandelijke beperking - want er zijn ongetwijfeld vele gevaren en beren op de weg – maar media bekijken en zelf máken is vooral ook erg leuk. Misschien kom ik hem op 10 november wel tegen op de rode loper in Hilversum bij de uitreikingen.

Op naar een inclusieve samenleving en media

En waarom zouden de uiteindelijke winnaars daarna niet meteen kunnen  aanschuiven bij een talkshow, zoals Op1 of Jinek? Als we echt naar een inclusieve samenleving en media willen zou dat toch een logisch vervolg zijn? Bij inclusie moeten we niet alleen maar blijven denken aan goede representatie van mannen en vrouwen, van kleur of geaardheid, maar ook aan mensen met een fysieke en verstandelijke beperking. Leg ook voor hen de rode loper uit! Kijk, daar droom ik nou van.’

Deze column komt uit de vierde editie van 2022 van Markant, het tijdschrift van de VGN. Lees het hele nummer, waarin je ook een interview met minister Conny Helder  leest waarin zij vertelt wat ze heeft geleerd van de gehandicaptenzorg. 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Boris van der Ham
E-mail
Telefoonnummer
Boris_van_der_Ham