Gezocht: innovatieve oplossingen voor de toekomst van de zorg
Heb of ken jij een concept dat de langdurige zorg kan verbeteren? De Pioneers Award 2025 - De Innovatieprijs voor Impact, is op zoek naar innovatieve initiatieven die de ouderenzorg en gehandicaptenzorg toekomstbestendig maken. Initiatiefnemers van de prijs zijn ActiZ, VGN en WDTM. Zij staan voor innovatieve oplossingen om zo de zorg toekomstbestendig te houden.

Pioneers award 2025
Vorig jaar werd de innovatieprijs uitgereikt aan startups met baanbrekende oplossingen voor de zorg. Dit jaar gaat Pioneers Award een stap verder: niet alleen startups, maar ook zorgorganisaties en innovators met concepten die direct impact kunnen maken en uiteindelijk breed inzetbaar zijn, worden uitgenodigd om zich aan te melden.
Zorgorganisaties en innovators spelen een belangrijke rol omdat zij dagelijks te maken hebben met de uitdagingen in de praktijk en daardoor waardevolle inzichten en oplossingen kunnen bieden. Door deze groepen actief te betrekken, wordt innovatie niet alleen versneld, maar neemt ook de kans op succesvolle implementatie in de sector toe. De focus ligt op opschaling en implementatie, zodat waardevolle innovaties daadwerkelijk ingezet kunnen worden in de praktijk.
Voor wie?
We nodigen zorgorganisaties, zorgprofessionals en innovators uit om hun concepten in te dienen. Dit kunnen zowel digitale als niet-digitale innovaties zijn, zolang ze bijdragen aan een efficiëntere en betere zorgverlening.
Wat wordt verstaan onder een concept?
Gezocht wordt naar vernieuwende concepten die een grote impact kunnen maken in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dit kunnen lokale of regionale initiatieven zijn. Digitale én niet-digitale toepassingen kunnen deel uitmaken van het concept, maar de inzet van technologie is zeker geen vereiste! Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Druppelbril.
Een concept is meer dan een idee; het is een uitgewerkte oplossing die al in de praktijk (beperkt) is getest en verdere potentie heeft. Een concept voldoet aan de volgende criteria:
- Uitgewerkte oplossing:
Het concept biedt een duidelijk uitgewerkte aanpak of product. Dit kan een praktische toepassing, werkwijze of tool zijn die al functioneert binnen een specifieke setting. - Beperkt getest of toegepast:
Het concept is op beperkte schaal getest of geïmplementeerd, bijvoorbeeld in een pilotproject of binnen een specifieke organisatie. De resultaten geven aan dat het concept functioneert zoals bedoeld. - Aantoonbare potentie voor bredere inzet:
Hoewel het concept nog niet landelijk is opgeschaald, zijn er signalen dat het in bredere kring toepasbaar is. Dit kan blijken uit de positieve uitkomsten van pilots of de interesse van andere organisaties. - Ontwikkelbaar:
Het concept is nog niet af en kan mogelijk verder verfijnd of aangepast worden om optimaal te functioneren in verschillende situaties.
Waarom meedoen?
De Pioneers Challenge biedt een unieke kans om concepten te versnellen en op te schalen binnen de zorgsector. Deelnemers krijgen toegang tot een breed netwerk van zorgprofessionals en experts die kunnen helpen bij verdere ontwikkeling en implementatie. Daarnaast krijgen deelnemers begeleiding en waardevolle feedback van een deskundig panel uit de zorg en het bedrijfsleven. Dit traject biedt niet alleen kennis en ondersteuning, maar ook de mogelijkheid om jouw oplossing te presenteren tijdens de Zorg & ICT Beurs op 10 april in de Jaarbeurs Utrecht. Hierdoor krijgt jouw innovatie maximale zichtbaarheid binnen de sector.
Hoe werkt het?
- Meld je aan: Vul het aanmeldformulier in en dien jouw concept in voor 10 maart.
- Voorselectie: De beste inzendingen worden uitgenodigd voor een online voorronde.
- Finale: De geselecteerde concepten presenteren hun oplossing live tijdens de Zorg & ICT Beurs op 10 april.
- Ondersteuning en feedback: De jury geeft waardevolle inzichten en helpt bij verdere ontwikkeling.
Waar let de jury op?
De jury beoordeelt inzendingen op verschillende criteria. Allereerst wordt gekeken naar de impact op het zorgproces: hoe draagt de innovatie bij aan betere zorg of meer werkplezier voor zorgmedewerkers? Daarnaast wordt de praktische waarde beoordeeld: leidt de oplossing tot tijds- of kostenbesparing, of helpt het de werkdruk te verlichten? Ten slotte is opschaalbaarheid een belangrijk criterium: heeft het concept potentie om succesvol te worden geïmplementeerd in andere organisaties of regio’s?
Juryleden
De jury bestaat uit onder andere:
- Alexander van Cappellen - CIO De Zorgboog
- Jef Mol - Bestuurder Thebe
- Vinood Mangroelal - Managing Director Health Technology IG&H
- Sjim Romme - Directeur IFOZ
- Marike Groenendijk - Directeur-bestuurder Stichting Omega
- Brigitte Boon - Bestuurder Academy het Dorp en hoogleraar Tilburg University
Winnaars van eerdere edities (met een andere opzet)
- 2024 - Help-T HELP-T wint Actiz-VGN-WDTM innovatieprijs 2024 | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
- 2023 - Attendi Attendi wint ActiZ-WDTM innovatieprijs 2023 | ActiZ
- 2022 - Tonos Slim inzetten van schaars personeel: startup wint ActiZ-WDTM Innovatieprijs | ActiZ
Deadline
Wil jij meebouwen aan de zorg van de toekomst? Stuur je concept in vóór 10 maart 12:00 en maak kans op waardevolle ondersteuning en zichtbaarheid! Je kunt de vragenlijst sturen naar a.lips@actiz.nl, eventuele vragen kun je ook stellen via dit emailadres.