Ganzenbord maakt praten over seks gemakkelijker
Hoe maak je seksualiteit bespreekbaar met jongeren met een licht verstandelijke beperking? Marjolein Hottentot, ex-docent en begeleider van jongeren met een beperking, ontwikkelde het Seks Ganzenbord-spel. Dat is een educatief voorlichtingsspel, want spelenderwijs praat je makkelijker over intimiteit, verliefdheid of gevoelens.
Het doel van Seks is meer... Ganzenbord is te leren praten over seksualiteit en intimiteit. Spelers gaan met elkaar in gesprek, ze discussiëren, ze geven hun mening, ze leren van elkaar en ze gaan nadenken over wat ze met elkaar besproken hebben. Zo vormen ze hun eigen normen en waarden en leren ze hun grenzen kennen. Grenzen van hun zelf én van de ander(en).
Weet je hoe je moet tongzoenen?
Het spel werkt als een normaal ganzenbord. Iedere spelers kiest als pion een zaadcel of een eicel. Kom je op een rood vlakje dan krijg je een vraag over vinden, denken, voelen of zeggen (weet je hoe je moet tongzoenen, en aan wie kan je dit vragen?). De groene vragen zijn weet-vragen (hoe heet het als twee vrouwen verliefd op elkaar zijn?), en de grijze vragen worden samen gespeeld of besproken (twee groepsgenoten zitten te zoenen op de bank in de woonkamer, wat doe je?).
Meerdere varianten
Het spel is er in drie varianten:
- Voor jongeren (via scholen, zorgorganisaties en alle plekken waar onder begeleiding seksuele voorlichting wordt gegeven)
- Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (via zorgorganisaties, gezinshuizen, woongroepen, ouders, speciaal onderwijs en alle plekken waar onder begeleiding seksuele voorlichting wordt gegeven)
- Voor ouderen (via mbo-opleidingen zorg en welzijn en alle zorginstellingen waar ouderen, dus ook regenboog-ouderen zijn)
Meer informatie over Seks is meer... Ganzenbord het vind je hier.
Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over seksualiteit, erotiek en intimiteit voor mensen met een beperking. Al deze verhalen lees je op onze speciale campagne-pagina.