Dit zijn de finalisten van de gehandicaptenzorgprijs!

Veel gehandicaptenzorgorganisaties meldden zich aan voor de gehandicaptenzorgprijs, die dit jaar in het teken staat van eenzaamheid. Deze week nodigde de jury tien organisaties uit om hun inzending aan hen te pitchen. In minder dan vijftien minuten vertelden zij de jury hoe hun initiatief zorgt voor verbinding bij mensen met een beperking. Drie organisaties mogen met hun uitstekende initiatief door naar de finale: Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus zijn nog in de race!

Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020
Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020

Eenzaamheid

Mensen met een beperking voelen zich vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie mensen met een beperking (37 procent) zich elke week eenzaam voelt. Dat is veel. Het is belangrijk dat er binnen de gehandicaptenzorg aandacht is voor dit aangrijpende thema. Ook - of misschien wel juist - in deze tijden van corona. Met deze prijs wil de VGN bewustwording over dit onderwerp vergroten in de sector. Zodat we eenzaamheid beter kunnen aanpakken en voorkomen.

Pitches

Deze week mochten tien organisaties hun initiatief pitchen aan de jury. Dit waren de tien inzendingen die de jury het beste vond voldoen aan de criteria van de prijs. Midden, Cello, Bartiméus, Dichterbij, Pameijer, Aveleijn, Amerpoort, De Zijlen, Amarant en De Seizoenen namen deel aan de pitchdag. Tijdens de inspirerende en informatieve presentaties deden gehandicaptenzorgmedewerkers en ervaringsdeskundigen hun verhaal en beantwoordden zij alle vragen van de jury. De VGN én alle leden van de jury hopen dat al deze organisaties doorgaan met hun plannen en projecten.

Op naar de finale

Op naar de finale gaan Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus. Amerpoort organiseert regelmatig muzikale bijeenkomsten waar veel vriendschappen uit ontstaan, met als klap op de vuurpijl: een festival voor (en ook door) mensen met een beperking. Bij Avelijn worden creatieve mensen met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld, die een periode lang samen kunst creëren en zo bijzondere connecties maken met elkaar. Door het initiatief van Bartiméus kunnen mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking, die niet kunnen lezen en schrijven, zelfstandig meedoen in de digitale wereld en zo verbinding vinden. Meer informatie over deze drie potentiële winnaars volgt komende maand op onze website.

Wie er met de hoofdprijs van € 10.000,- vandoor gaat? Dat hoor je op 15 maart tijdens de feestelijke uitreiking!

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit