Uitreiking Gehandicaptenzorgprijs: save the date!

Vele gehandicaptenzorgorganisaties meldden zich aan voor de Gehandicaptenzorgprijs, die dit jaar in het teken staat van eenzaamheid. Na twee afvalrondes koos de jury drie finalisten: de initiatieven van Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus zijn nog in de race! Op 15 maart maakt juryvoorzitter Rick Brink de winnaar bekend. Dat gebeurt tijdens een feestelijke uitreiking, waar ook poëzie, presentaties en interviews over eenzaamheid op het programma staan. Werk jij in de gehandicaptenzorg? Volg dan 15 maart vanaf 9:30 uur de livestream en mis niets!

Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020
Illustratie Gehandicaptenzorgprijs 2020

Eenzaamheid

Mensen met een beperking voelen zich vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de drie mensen met een beperking (37 procent) zich elke week eenzaam voelt. Dat is veel. Het is belangrijk dat er binnen de gehandicaptenzorg aandacht is voor dit aangrijpende thema. Ook - of misschien wel juist - in deze tijden van corona. Met deze prijs wil de VGN bewustwording over dit onderwerp vergroten in de sector. Zodat we eenzaamheid beter kunnen aanpakken en voorkomen.

Programma

Op 15 maart zal VGN bestuursvoorzitter Boris van der Ham de dag voorzitten van 9:30 tot 13:00 uur. In de Colour Kitchen in Utrecht, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, interviewt hij Nik van Hoogstraten. Nik is - in zijn eigen woorden - niet alleen ervaringsdeskundige op het gebied van een beperking (niet-aangeboren hersenletsel), maar ook op het gebied van eenzaamheid. 

Ook op het programma: gehandicaptenzorgmedewerker en spoken word-artiest Levi Noë (Prinsenstichting). Hij verzorgt een optreden over eenzame mensen die hij tijdens zijn werk is tegengekomen. 

Daarnaast geven de volgende sprekers een bijdrage:

  • Vera Vandervesse (praatovereenzaamheid.nl) over wat eenzaamheid is en wat het met je lichaam en geest kan doen
  • Prof. dr. Carlo Schuengel (Vrije Universiteit Amsterdam) over eenzaamheid onder mensen met een (ernstige en/of meervoudige) beperking en het belang van relaties en verbinding
  • Maryse den Hollander (Movisie) over hoe je eenzaamheid kan bespreken met cliënten, als professional of vrijwilliger in zorg en welzijn
  • Rick Brink (voormalig minister van Gehandicaptenzaken) reflecteert op de ochtend in relatie tot zijn onderzoek over eenzaamheid onder Nederlanders met een beperking

Finalisten

Tijdens de pitchdag in januari overtuigden Amerpoort, Aveleijn en Bartiméus de jury dat hun initiatief het beste voldeed aan de criteria van de prijs. Hun initiatieven richten zich op het verminderen van eenzaamheid en dragen bij aan verbinding met anderen bij mensen met een beperking. Dat doen ze elk op een heel andere manier.

Amerpoort organiseert regelmatig muzikale bijeenkomsten waar veel vriendschappen uit ontstaan, met als klap op de vuurpijl: een festival voor (en ook door) mensen met een beperking. Bij Aveleijn worden creatieve mensen met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld, die een periode lang samen kunst creëren en zo bijzondere connecties maken met elkaar. Dit resulteert in een kunstexpositie die ook door duo's (met en zonder beperking) is georganiseerd. Door het initiatief van Bartiméus kunnen mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking, die niet kunnen lezen en schrijven, zelfstandig meedoen in de digitale wereld en zo verbinding vinden.

Tijdens de uitreiking zullen alle drie de finalisten hun initiatief toelichten in een pitch. 

Livestream

Wil je meer weten over eenzaamheid onder mensen met een beperking? En... ben je benieuwd wie er met de hoofdprijs van € 10.000,- vandoor gaat? Volg dan 15 maart de livestream van de bijeenkomst! Die is dan te vinden onder deze link.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit